Računalništvo, telefonija
21.10.2010 15:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pridobivanje električne energije iz toplote sonca?

Toplotni generator JTEC omogoča povsem ekološko pridobivanje električne energije.
Toplotni generator JTEC omogoča povsem ekološko pridobivanje električne energije.

V začetku oktobra smo poročali o prototipu pametnega mobilnega telefona Nokia E-CU, ki je opremljen z bakrenim ohišjem in toplotnim generatorjem. Ta v realnem času »pretvarjata« tako telesno temperaturo kot druge vire toplote v dragoceno električno energijo. S tem se posledično doseže občutno daljšo avtonomijo delovanja mobilnega telefona.

Za zelo podoben koncept pridobivanja električne energije se je nedavno odločil še izumitelj Lonnie Johnson, ki je pred časom sodeloval tako pri projektu vesoljskega plovila Atlantis kot razvoju nevidnega bombnika B-2. Njegov najnovejši izum, imenovan Johnson Thermoelectric Energy Converter (JTEC), bi lahko celo spremenil način pridobivanja energije s pomočjo sončne toplote. Medtem ko je izkoristek sončnih celic zgolj 30 odstoten, naj bi bil izkoristek njegovega izuma kar dvakrat večji oziroma enak izkoristku premoga.

Toplotni generator Johnson Thermoelectric Energy Converter dejansko pridobiva električno energijo iz vodikovih atomov v posodi, ki jo segreva sonce. Atomi vodika se namreč pri segrevanju ločijo na protone in elektrone, pri čemer slednji generirajo električno energijo in omogočajo polnjenje baterije. V drugi posodi pride do ponovne združitve protonov in elektronov, pri čemer seveda ponovno “nastane” vodik. Ta cikel se lahko ponavlja vse dokler napravi dovajamo sončno oziroma drugo toploto. Pohvalno, ni kaj!


Prijavi napako v članku