29.04.2012 09:10
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iztržimo največ od novega grafičnega vmesnika Gmail

Prenovljeni elektronski poštni predal Gmail je kot švicarski nož!
Prenovljeni elektronski poštni predal Gmail je kot švicarski nož!

Podjetje Google je že v lanskem letu vsem uporabnikom elektronskega poštnega predala Gmail ponudilo povsem prenovljeni grafični vmesnik. Ta je v primerjavi s predhodnikom precej bolj pregleden in enostavnejši za uporabo. Manj je namreč barv ter nepotrebnih črt in okvirjev.

Medtem ko je bil novi grafični vmesnik elektronskega poštnega predala Gmail doslej na voljo kot možnost, temu danes ni več tako. Konec aprila je namreč ta postal »obvezen« za vse uporabnike. Da bi lahko v polni meri izkoristili vse napredne možnosti novega grafičnega vmesnika, smo za vas zbrali nekaj praktičnih nasvetov. Medtem ko jih je nekaj zgolj kozmetičnih, vam bodo preostali znatno pohitrili in poenostavili delo.

1. Gostota prikaza

S klikom na »Kolešček« lahko takoj nastavimo gostoto prikaza sporočil. Tu imamo na voljo »Normalno«, »Srednjo« in »Visoko« gostoto prikaza. Če imate zaslon z veliko diagonalo, vam priporočamo uporabo »Visoke« gostote prikaza, saj boste s tem imeli boljši pregled nad e-pošto.

2. Oznake gumbov

Prenovljeni Gmail v vašem elektronskem poštenem predalu samodejno spremeni gumbe v ikone. Mnogi imajo zaradi tega precejšnje težave z ugotavljanjem, kakšno operacijo izvede kakšna ikona. Če vas to moti, lahko ikone ponovno spremenite v tekst. To naredite tako, da kliknete na »Kolešček« in izberete »Nastavitve«. V seznamu poiščite »Oznake gumbov«, preklopite na »Besedilo« in pritisnite na gumb »Shrani«.

3. Odstranitev oznak pomembnosti

Ker je Gmail izbral rumeno zvezdico tako za pomembna kot za izbrana sporočila, to mnogim uporabnikom povzroča kar precej preglavic. Zaradi tega vam priporočamo, da izključite »Oznake pomembnosti«. To naredite tako, da kliknete na »Kolešček« in izberete »Nastavitve«. V zavihku »Prejeto« poiščite »Oznake pomembnosti«, preklopite na »Brez oznak« in pritisnite na gumb »Shrani spremembe«.

4. Zvezdice

Če želimo označevati sporočila glede pomembnosti, potem bo bolje, da uporabimo večje število zvezdic kot zgolj rumeno. Dodatne zvezdice vključimo tako, da kliknemo na »Kolešček« in izberemo »Nastavitve«. V seznamu poiščemo »Zvezdice« in izberemo ali »4 zvezdice« ali »Vse zvezdice«. Postopek zaključimo s pritiskom na gumb »Shrani«.

5. Stolpec z ikonami

Prenovljeni Gmail ikone za priponke in sporočila prikazuje na koncu vrstice. Na srečo jih lahko na sila enostaven način premaknete na levo stran poročila. To naredite tako, da kliknete na »Kolešček« in izberete »Nastavitve«. Tu izberete še zavihek »Laboratorij« in v seznamu poiščete »Premakni stolpec z ikonami«. Tu kliknete še na »Omogoči« in postopek zaključite s pritiskom na gumb »Shrani«.

6. Visok kontrast

Pri grafičnem vmesniku novega elektronskega poštnega predala Gmail prevladuje predvsem sivina. To otežuje izbiro posameznih sporočil. Na srečo lahko tu povečamo kontrast in poudarimo sivine. To naredimo tako, da kliknemo na »Kolešček«, izberemo »Nastavitve« in zavihek »Teme«. V vrstici »Barvne teme« poiščemo »Visokokontrastno«.

7. Orodja za Google Docs

Če uporabljate spletni pisarniški paket Google Docs zagotovo želite, da bi do njega dostopali kar preko elektronskega poštnega predala Gmail. To nam bo omogočilo programsko orodje v zavihku »Laboratorij«. V njem poiščimo »Pripomoček Google Dokumenti« in ga omogočimo.

8. Klepet na desni strani

Nekatere uporabnike Gmaila zelo moti, da so klepeti na desni strani zaslona. Če ste med njimi tudi vi, vam priporočamo, da si okno klepeta premaknete na desno stran. V zavihku »Laboratorij« poiščite »Klepet na desni strani« in ga omogočite. Postopek zaključite z gumbom »Shrani«.

9. Razveljavi pošiljanje

Zaradi prenovljenega grafičnega vmesnika elektronskega poštnega predala Gmail se lahko kaj hitro zgodi, da pomotoma pritisnemo na gumb »Pošlji«. Pred tovrstnimi napakami se lahko zavarujemo tako, da vključimo funkcionalnost, ki za nekaj sekund »zakasni« pošiljanje. To funkcionalnost, ki se imenuje »Razveljavi pošiljanje«, najdemo v zavihku »Laboratorij«. To omogočimo in pritisnemo na gumb »Shrani«.

10. Oznake

Če že dalj časa uporabljate Gmail ste verjetno že slišali za »Oznake«. Te so nadvse uporabne, saj omogočajo, da nepotrebne stvari preprosto skrijemo. Možnost »Oznake« najdemo tako, da kliknemo na »Kolešček«, izberemo »Nastavitve« in zavihek »Oznake«.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več

MULTIMEDIJA STUDIO d.o.o.

Kraljeviča Marka ulica 19, 2000 Maribor, Tel: 02 228 26 69
Multimedija.net Podjetje Multimedija.net je na trgu izdelave spletnih strani in spletnih rešitev prisotno že od leta 2003. Na podlagi podrobne analize trga in vaše dejavnosti ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več