Telefonija
15.05.2021 12:30

Deli z drugimi:

Share

Preverite dejansko pokritost z mobilnim omrežjem

Vsakdo ima pametni telefon (ali pa vsaj navadni telefon), s katerim opravlja klice in brska po spletu. Pa veste, kakšna je pokritost s signalom?

Če imate stalno prebivališče v Sloveniji, imate zagotovo tudi sklenjeno naročniško ali pa predplačniško razmerje pri enem od slovenskih operaterjev.

Največkrat našo odločitev spremlja cena, večkrat pa tudi pokritost s signalom (kot tudi drugi faktorji, ki pa jih v tem članku ne bomo omenjali, kot so cena telefona, ugodnosti ob vezavi …).

Ko smo naredili finančni izračun in našli operaterja, ki nam ponuja največ enot, ki jih potrebujemo na mesec, je potem na vrsti še pokritost s signalom. Tukaj se večina ljudi zanaša na izkušnje sosedov, prijateljev, znancev … mnogi pa tudi na zemljevide mobilnih operaterjev, ki nam nazorno prikažejo, kakšen signal (3G, 4G, tudi 5G) in na kateri lokaciji, ter celo kakšne hitrosti lahko dosegamo.

Vse je lepo in prav, edina težava pa je, da takšni zemljevidi niso preveč natančni in ne prikazujejo realnega stanja, saj so računalniško izračunani.

Za preverbo pokritosti s signalom pa lahko uporabimo še orodje agencije za komunikacijska omrežja in storitve, bolj znane pod imenom AKOS.

Vse. kar je potrebno narediti je, da obiščemo spletno stran gis.akos-rs.si

Na spletni strani nato v levem delu izberemo zavihek “mobilno omrežje”, nato pa operaterja, za katerega želimo preveriti, kje ima postavljene bazne postaje oziroma oddajnike.

Na omenjenem zemljevidu je poleg baznih postaj tudi vidna pokritost omrežja in “drive test” iz leta 2018.

Pri vsakem operaterju je mogoče izbrati tudi pokritost z določeno generacijo mobilnega signala (2G, 3G, 4G, 5G).

Signal od posamezne bazne postaje lahko potuje vse od 50 km pa do 150 km, ampak to velja zgolj na teoretični ravni in če vmes ni nobene ovire, kar bi pomenilo, da bi za celotno Slovenijo posamezni operater potreboval zgolj 2-3 bazne postaje, kar pa je zaradi razgibanosti terena praktično nemogoče.

V praksi so bazne postaje na povprečni razdalji 3 km – 5 km izven mest in na povprečni razdalji 400 – 800 metrov v mestih. Pokritost pa je pri tem do približno 5 km od posamezne bazne postaje.

Vas zanima več iz te teme?
5G omrežje signal telefona

Prijavi napako v članku