Računalništvo, telefonija
10.05.2016 11:18
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite ali so vaš pametni telefon napadli hekerji in ali kdo pobira informacije z vašega pametnega telefona

Varnostni certifikati leta 2016
Varnostni certifikati leta 2016

Nemški razvijalci podjetja SektionEins GmbH so na trgu predstavili aplikacijo System and Security Info. Aplikacija je namenjena uporabinkom pametnega telefona iPhone in se osredotoča na varnostno zaščito vaše naprave pred nepridipravi. Glavni namen aplikacije je namreč ali se na vašem pametnem telefonu nahaja kakršnakoli škodljiva programska oprema in, kar je še bolj zanimivo, ali je vaš telefon tarča programov za prisluškovanje.

Razvijalec Stefan Esser je kot glavno motivacijo za razvoj aplikacije opisal dejstvo, da so danes na trgu podjetja, ki razvijajo škodljivo programsko opremo po naročilu raznih vladnih agencij. Slednje si želijo večjega nadzora nad tem kaj uporabniki počnejo s svojiim iOS napravami zato so že danes na voljo programi, ki to omogočajo.

Ključni predpogoj za to, da tretja oseba sledi vašim aktivnostim na pametnem telefonu, je tako imenovani jailbrake. To pomeni, da nekdo mora vaš iPhone namerno programsko prirediti in s tem omogočiti dostop do predhodno opisanih informacij. Jailbreak zahteva fizični stik s pametnim telefonom in prilagoditev operacijskega sistema iOS. Verjetnost je tako majhna, da bi se nekdo na ta način lotil vašega pametnega telefona. Vendar pa ne škodi vpogled v stanje operacijskega sistema, ki ga System and Security Info ponuja. Na ta način se lahko hitro prepričate, da z vašim pametnim telefonom ni nič narobe in se ne nahajajo nobeni nezaželjeni programi. Poleg tega ali je kdo izvedel jailbreak na vašem iPhone, aplikacija ponuja tudi informacije o drugih tehničnih anomalijah, ki bi lahko doletele vaš pametni telefon.

Nova aplikacija je na voljo v App Store za 0,99 EUR.


Prijavi napako v članku