Računalništvo, telefonija
19.08.2018 16:44

Deli z drugimi:

Share

Preveč odprtih zavihkov negativno vpliva na razpoloženje in zmanjša produktivnost

Manj kot bo odprtih zavihkov, boljše bo naše delo!
Manj kot bo odprtih zavihkov, boljše bo naše delo!

Številni uporabniki sodobnih spletnih brskalnikov imajo pri delu odprtih veliko zavihkov s spletnimi stranmi z zanimivimi naslovi, ki jih najdejo na družbenih omrežjih ali storitvah kot so Facebook, Twitter, Instagram, YouTube in podobno. Običajni uporabnik ima v okviru spletnega brskalnika običajno odprtih več kot 10 zavihkov, nekateri pa jih imajo odprtih celo več 100. Mnogi poznavalci veliko število odprtih zavihkov povezujejo s tem, da se veliko ljudi boji, da bo v nasprotnem primeru zamudilo kakšno pomembno informacijo ali novico, kar bi lahko na koncu negativno vplivalo na njihovo delo ali zasebno življenje.

Številne raziskava pa so pokazale, da veliko število zavihkov dejansko zelo slabo vpliva na razpoloženje posameznika in lahko povzroči celo duševne bolezni in kronično utrujenost. Posledično se s tem zmanjša tudi produktivnost, saj uporabniki enostavno ne vedo, kaj bi najprej prebrali, pogosto pa članke in obvestila zgolj preletijo in jih sploh ne preberejo do konca. Preveč odprtih zavihkov torej povzroča nepotrebno utrujenost, končni rezultat pa je manjša produktivnost in slabša kakovost dela.

Poleg tega večje število odprtih zavihkov upočasnjuje delovanje osebnega računalnika, saj po nepotrebnem »obremenjuje« stroje komponente, kot so procesor, sistemski pomnilnik in trdi disk. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da pri delu zaprete vse zavihke, ki niso potrebni, saj bomo s tem tako pohitrili delovanje osebnega računalnika, kot izboljšali produktivnost in zmanjšali nivo stresa in slabe volje.


Prijavi napako v članku