Prenosni računalniki
15.09.2009 17:35
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preprostost dotika na novih prenosnikih Lenovo ThinkPad

Preprostost dotika na novih prenosnikih Lenovo ThinkPad
Preprostost dotika na novih prenosnikih Lenovo ThinkPad

Podjetje Lenovo je uporabnikom vrhunskega prenosnega računalnika ThinkPad T400s ter tabličnega računalnika ThinkPad X200 omogočilo napredno uporabo vgrajenih zaslonov na dotik. Aplikacija SimpleTap namreč izkorišča vse prednosti zaslonov, ki poznajo večtočkovni dotik, in tako uporabnikom ponuja še boljšo uporabniško izkušnjo.

Model ThinkPad X200 Tablet tako služi predvsem mobilnim zaposlenim, prodajnikom na terenu, zdravnikom ter učiteljem. Uporaba dveh prstov za izvajanje ukazov ima pred enoprstno interakcijo številne prednosti, saj delo poteka hitreje in zahvaljujoč sodobnejšim zaslonom tudi natančneje. Z dvema prstoma hitro opravimo veliko opravil, dostopnih s preprostimi gestami. Med njimi so nastavljanje različnih jakosti (zvoka, osvetlitve …), povečevanje in pomanjševanje dokumentov, prehodi med dokumenti, spletnimi stranmi ter fotografijami in drugim multimedijskim gradivom, skratka opravila, za katero običajno uporabimo računalniško miško. Posebna prevleka zaslona skrbi za to, da se na njem ne poznajo prstni odtisi in ohranja čist videz zaslona.

Visokozmogljivi prenosniki ThinkPad T400s so namenjeni profesionalnim uporabnikom, predvsem inženirjem in oblikovalcem. Njihov zaslon, občutljiv na večtočkovni dotik, podpira hkratno uporabo do štirih prstov, kar ne zmore le nadomestiti dela z miško, temveč omogoča bistven dvig produktivnosti. Uporabniki namreč s pomočjo štirih prstov lažje manipulirajo z različnimi modeli in objekti v razvojnih aplikacijah, zahvaljujoč tej podpori pa lahko na istem zaslonu delata tudi dva uporabnika hkrati.

Zasloni so visoko občutljivi in zaznajo že rahel dotik, njihovo občutljivost in odzivnost pa je moč nastaviti po željah uporabnika. Lenovo je v strojno kodo prenosnika vgradil samodejno popravljanje manj natančnih dotikov uporabnika – denimo pri zapiranju programskih oken ali navigaciji po osnovnem meniju, ki skrbi, da se posamezen ukaz izvede tudi, če polja na zaslonu uporabnik ni povsem zadel. S prihajajočim operacijskim sistemom Windows 7 bodo uporabniki deležni še izboljšane podpore vnosa besedila, prepoznavanja ročne pisave in vnosa matematičnih simbolov ter operacij.

Precej uporabnikov si želi tablične računalnike uporabljati na prostem, kjer pa jih velikokrat moti močna sončna svetloba, ki otežuje delo z zaslonom. Pri Lenovu so zato model ThinkPad X200 Tablet opcijsko opremili z izjemno svetlim (svetilnost 400 sveč/m2) zaslonom z nizko, vsega 1,2-odstotno refleksijo. Zaslon, občutljiv na dotik, premore več zaščitnih slojev, a kljub temu prikazuje svetlo in ostro sliko, odlikuje pa se tudi z nizko porabo energije, ki pri tem modelu tabličnega računalnika pripomore tudi k zavidljivemu času trajanja baterije – ta namreč nudi do 9 ur avtonomije.

Vas zanima več iz te teme?
Lenovo prenosni računalniki

Prijavi napako v članku