Računalništvo, telefonija
05.04.2013 14:46
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preprečite nevarnost zlorabe vaše blagovne znamke na spletu

Danes je Domenca pripravila predavanje o prihodu več kot tisoč novih domenskih končnic na tržišče. Te bodo zlasti pomembne za blagovne znamke, zanimive pa so tudi splošne namenske končnice.
Prihaja več kot tisoč novih domen.
Prihaja več kot tisoč novih domen.

»Registrirana blagovna znamka še ne zagotavlja, da ste tudi lastnik te domene na spletu, ampak vas kdo lahko prehiti in vašo blagovno znamko izkoristi na spletu za svoje potrebe,« je najnovejšo ugotovitev povzel Uroš Čižmar, direktor podjetja Domenca, ki se je kot edino slovensko podjetje udeležilo svetovne konference World Hosting Days 2013, ki je bila v Nemčiji. To nevarnost bodo sprožile nove domenske končnice – recimo .app, .web, .hotel, .support. – ki bodo prišle na trg že v naslednjih treh mesecih. V naslednjih letih se bo tako pojavilo kar 1.293 novih domenskih končnic.

Teh domen še ni možno registrirati, lahko pa vložite prednostno prošnjo. S tem si lahko z ustreznimi dokazili zagotovite nadzor nad želeno domeno. Drugim sicer ne bo preprečen nakup domene, bodo pa obveščeni, da je domena povezana z blagovno znamko, kar naj bi potencialne tretje osebe odvrnilo in vam dalo pravno podlago za reševanje morebitnih sporov. Prav tako bo lastnik prednostne vloge obveščen o vsaki morebitni registraciji te domene. To pomeni, da je smiselno oddati prednostno vlogo tudi, če je podjetje ne namerava uporabiti in jo želi le imeti rezervirano. S prednostno vlogo je domeno možno rezervirati do največ 5 let. Pri Domenci so si zadali nalogo, da bodo svetovali in pomagali pri izpolnjevanju vlog, zato da bo postopek za njihove stranke čim bolj enostaven.

»Zdaj je pa zadnji čas za zaščito vaših blagovnih znamk. Prednost našega podjetja je, da smo osvojili znanje o tem, kakšen je pravilen postopek pri uveljavljanju prednostne pravice za registracijo domene na podlagi registrirane blagovne znamke. Kaj to pomeni? Recimo, podjetje Gorenje ima v lasti domene gorenje.si, gorenje.com, gorenje.de in še veliko drugih. Če pa svoje znamke ne bi pravočasno zaščitili pri upravljavcih novih končnic, bi se jim lahko zgodilo, da bi nekdo drug uporabljal njihovo spletno ime, na primer gorenje.web, čeprav s tem podjetjem ni povezan,« je še dejal Čimžar.


Prijavi napako v članku