Prenosni računalniki
26.09.2023 07:53
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LG Gram Fold: Tablični računalnik in prenosnik v enem

Foto: LG
Foto: LG

Prenosnik ali tablica? To se sprašujemo ob pogledu na napravo LG Gram Fold, ki je bila pred kratkim predstavljena v Južni Koreji. Zmedel nas je 17-palčni OLED zaslon, ki ga lahko zložimo in posledično napravo uporabljamo kot prenosnik ali tablico. 

LG je sledil zgledu rivalov HP, Lenovo in ASUS, ki so prav tako že testirali podoben koncept. Osnovna cena računalnika LG Gram Fold se začne pri vrtoglavih 4000 evrih. Podatkov o evropski izdaji za zdaj ni na voljo, se pa nadejamo, da bomo računalnik uspeli testirati tudi v uredništvu.

Podobno kot zložljivi prenosniki, ki smo jih že videli, se lahko LG Gram Fold uporablja v različnih postavitvah. Če želite tradicionalno izkušnjo prenosnika, ga lahko postavite pokonci in na spodnjo polovico postavite Bluetooth tipkovnico, da uporabite preostali del zaslona kot 12-palčni prenosnik z razmerjem stranic 3 : 2. Če se odrečete fizični tipkovnici, lahko tipkate po virtualni tipkovnici na zaslonu.

Prenosnik lahko popolnoma raztegnete in ga uporabljate kot tablico ali pa dodate tipkovnico in ga uporabljate kot računalnik s 17-palčnim zaslonom. Na voljo je tudi način knjige, ki je zasnovan tako, da prenosnik prepolovite in ga držite v rokah v pokrajinski oziroma ležeči postavitvi. Zaslon ima ločljivost 1920 x 2560 z največjo svetilnostjo 500 nitov. V ločenem sporočilu za javnost, v katerem je napovedana množična proizvodnja panela, oddelek LG Display izpostavlja, da zaslon na zložljivem delu vsebuje poseben material za zmanjšanje gube.

LG pravi, da je Gram Fold ocenjen za 30.000 ciklov zlaganja. To se morda zdi malo v primerjavi z 200.000 ali celo 400.000 cikli, ki jih premorejo najnovejši zložljivi telefoni, vendar LG opozarja, da prenosnik običajno zložimo redkeje.

LG-jev zložljiv zaslon je najbolj sveža novica na tem področju. Prejšnji mesec je HP predstavil Spectre Fold, ki ima prav tako 17-palčni zaslon, vendar veliko višjo ceno – 5000 evrov. Pred tem smo dobili prenosnik ASUS Zenbook 17 Fold OLED s 17,3-palčnim zaslonom za tri tisočake in pol. Tudi Lenovo se je s ThinkPad X1 Fold preizkusil na trgu zložljivih zaslonov. Ima manjši 13,3-palčni zaslon in nižjo ceno (okoli 2500 evrov). 

Poleg glavne atrakcije (zložljivi zaslon) so ostale specifikacije bolj skromne. Poganja ga procesor Intel i5-1335U s 16 GB RAM-a, 512 GB prostora za shranjevanje in baterijo 72 Wh. Tehta 1250 gramov. V zložljivem načinu okoli pasu meri 19,9 mm in 9,4 mm, ko je raztegnjen. Na voljo sta dva USB-C priključka, od katerih je eden združljiv s Thunderbolt 4, drugi pa je USB 3.2 Gen 2×1. LG Gram Fold je združljiv tudi z digitalnim peresom, vendar je naprodaj ločeno.

Dodatna konkurenca na področju zložljivih zaslonov je le dobra novica za uporabnike. Morda v naslednjih letih dobimo celo primerek, ki ne bo stal celo bogastvo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
LG televizorji

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več