Računalništvo, telefonija
23.02.2018 09:19

Deli z drugimi:

Share

Prenovljeni kompaktnež Intel NUC s procesorji Gemini Lake

Kompaktni osebni računalnik Intel NUC je postal še boljši!
Kompaktni osebni računalnik Intel NUC je postal še boljši!

Podjetje Intel je najavilo prenovljene kompaktne osebne računalnike družine NUC, ki jim tudi pri nekoliko težjih nalogah vsaj zlahka ne bo zmanjkalo sape. Kompaktneži družine Next Unit of Computing (NUC) imajo namreč za preračunavanje podatkov na voljo Intelove procesorje družine Celeron in Pentium, ki temeljijo na osnovi procesorskih jeder Gemini Lake. Zaradi nizke porabe električne energije (od 6 vatov do 10 vatov) so ti procesorji namenjeni predvsem tistim sistemom, kjer je pasivno hlajenje oziroma popolna tišina delovanja nujna. Tu gre predvsem za kompaktne prenosne računalnike in naprave za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Kljub nizki porabi pa novinci nudijo do 58 odstotkov večjo zmogljivost od primerljivih procesorjev izpred štirih let.

Kompaktni osebni računalnik NUC NUC7CJYH je opremljen z dvojedrnim procesorjem Celeron J4005, ki podatke preračunava pri frekvenci do 2,7 gigahercev. Nekoliko boljši model NUC7PJYH pa ima na voljo procesor Pentium J5005 s končno hitrostjo 2,8 gigahercev. Oba procesorja sta izdelana s pomočjo 14-nanometrske tehnologije in imata štiri megabajte predpomnilnika. Oba novinca nudita podporo za do osem gigabajtov sistemskega pomnilnika, pri čemer pa sta na voljo dve grafični sredici, in sicer Intel UHD 600 za šibkejši in Intel UHD 605 za zmogljivejši.

Novinca ponujata še prostor za 2,5-palčni trdi disk oziroma pogon Solid State, šest vmesnikov USB in gigabitno mrežno kartico. Tu je veda na voljo še bralnik pomnilniških kartic ter podpora za brezžični povezavi Wi-Fi 802.11ac in Bluetooth 5.0. Podrobnejše specifikacije so na voljo na uradni spletni strani proizvajalca. Oba modela imata zagotovljeno triletno garancijo.


Prijavi napako v članku