Računalništvo, telefonija
07.09.2010 15:57
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenosniki AMD kmalu brez nadležnih nalepk?

Vas motijo nalepke na prenosnih računalnikih?
Vas motijo nalepke na prenosnih računalnikih?

Če gre verjeti časopisni hiši New York Times, bodo vsi prenosniki, ki bodo temeljili na osnovi procesorjev AMD, kmalu ostali brez nalepk, ki potrošnikom sporočajo, kakšna strojna oprema je vgrajena vanje. Pogosto gre tu za večje število nalepk raznovrstnih barv in oblik, ki so nalepljene tik pod tipkovnico.

Te nalepke lahko relativno hitro odstranimo z nohti, odvečno lepilo pogosto »porišemo« kar z alkoholom. Kljub temu za potrošnika predstavljajo dodatno delo in povrh vsega močno kvarijo celotno podobo ohišja. Zato ne preseneča, zakaj podjetje Apple pri svojih prenosnih računalnikih ne uporablja nalepk.

Zaradi tega naj bi podjetje AMD kmalu povsem spremenilo svoj komercialni pristop. Od leta 2011 bo namreč uporabljalo le nalepke, ki jih bo mogoče enostavno in brez posledic odstraniti. Za nameček bo odločitev o uporabi nalepk v naslednjem letu v celoti prepuščena proizvajalcem prenosnikov. S tem proizvajalci prenosnih računalnikov ne bodo prikrajšani za dodaten dohodek, ki ga danes od podjetja AMD prejmejo za oglaševanje mobilnih procesorjev. Računalniški gigant bo namreč še naprej plačeval enako vsoto denarja, kot če bi na nove izdelke proizvajalci lepili nalepke z njegovim logotipom.

Čeprav naj bi podjetje AMD v bližnji prihodnosti povsem opustilo bolj ali manj priljubljene nalepke, to še ne pomeni, da mu bodo sledili še ostali proizvajalci strojne in programske opreme. Predvsem gre tu za nalepke, ki »oglašujejo« vgrajene grafične rešitve Nvidia in Microsoftove operacijske sisteme Windows.


Prijavi napako v članku