Računalništvo, telefonija
30.10.2013 15:06
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenos podatkov z žarnicami LED presegel magično mejo 10 Gb/s

Britanski znanstveniki so v okviru projekta Ultra-Parallel dokazali, da je mogoče z uporabo žarnic LED zagotoviti prenose podatkov s hitrostjo, višjo od desetih gigabitov na sekundo. Prenos podatkov s hitrostjo do 12,5 gigabita na sekundo je trenutno zagotovljen na razdalji do 20 metrov.
Znanstveniki so s pomočjo LED svetlobe podatke prenesli s hitrostjo 3 gigabitov na sekundo.
Znanstveniki so s pomočjo LED svetlobe podatke prenesli s hitrostjo 3 gigabitov na sekundo.

Znanstveniki nemškega raziskovalnega inštituta Fraunhofer Heinrich Hertz so aprila letos ustvarili žarnice LED, ki so omogočale prenos podatkov s hitrostjo treh gigabitov na sekundo. Britanski znanstveniki pa so v okviru projekta Ultra-Parallel dokazali, da je na ta način mogoče zagotoviti prenose podatkov s hitrostjo, višjo od desetih gigabitov na sekundo. Ti so namreč za prenos podatkov uporabili tri osnovne barve, pri čemer lahko posamična barva zagotovi hitrost do 3,5 gigabita na sekundo. Prenos podatkov s hitrostjo do 12,5 gigabita na sekundo je trenutno zagotovljen na razdalji do 20 metrov.

Čeprav je tehnologija prenosa podatkov prek žarnic LED Li-Fi (Light Fidelity) luč sveta ugledala šele leta 2011, ima vse možnosti za to, da kmalu postane resna zamenjava za brezžično omrežje WiFi. Britanski znanstveniki so prepričani, da bi bila lahko njihova nova tehnologija za množično uporabo na voljo že proti koncu prihodnjega leta, pod pogojem, da se bodo zanjo ogreli proizvajalci pametnih mobilnih telefonov in mobilnih naprav. Kot primer praktične uporabe pa britanski znanstveniki omenjajo operacijske sobe, letala in prostore, v katerih se sočasno nahaja veliko število uporabnikov.


Prijavi napako v članku