Telefoni
02.07.2016 12:12

Deli z drugimi:

Share

Prenos filmov v nekaj sekundah z mobilnim telefonom le še vprašanje časa

Samsung ima s tehnologijo 5G/LTE zelo velike načrte.
Samsung ima s tehnologijo 5G/LTE zelo velike načrte.

Ker se je mobilna telefonija četrte generacije (4G/LTE) v razvitih državah že dodobra ukoreninila v vsakdanje življenje ljudi, je že v pripravi njena naslednica. Gre za peto generacijo mobilne telefonije (5G/LTE), ki naj bi bila uporabnikom mobilnih naprav na voljo najpozneje do leta 2020. Številni ponudniki dostopa do svetovnega spleta celo verjamejo, da naj bi se že v enem letu delež uporabnikov mobilnega omrežja 5G povečal na kar 150 milijonov.

Na področju mobilne telefonije 5G/LTE trenutno prednjači podjetje Samsung. Njegov oddelke za proizvodnjo telekomunikacijske infrastrukture je namreč napovedal razvoj naprednih anten in antenskih ojačevalnikov, ki bo omogočal izdelavo manjših in energetsko učinkovitejših naprav in opreme za mobilna omrežja 5G. Nova tehnologija bo namenjena tako baznim postajam za mobilno telefonijo kot pametnim mobilnim telefonom in drugim mobilnim napravam, med katerimi bomo zagotovo našli tudi kompaktne prenosne računalnike.

Pri podjetju Samsung verjamejo, da ima tehnologija 5G veliko potenciala za uspeh, saj naj bi ponujala teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo, kar bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev. Videoposnetek velikosti 800 megabajtov bo namreč mogoče (vsaj teoretično) prenesti v manj kot pol sekunde, medtem ko enak prenos v omrežju 4G/LTE danes v povprečju traja kar 40 sekund.


Omrežje 5G ne bo namenjeno le hitremu prenosu podatkov, ampak bo omogočalo povezovanje naprav interneta stvari v večje omrežje. Čeprav posamična naprava ne bo zahtevala velike pasovne širine prek mobilnega interneta, se bodo zahteve za hiter dostop do svetovnega spleta ob sočasnem delovanju tovrstnih naprav hitro povečale. Poleg uporabnikov bodo od tega imeli zdaleč največ koristi ponudniki storitev mobilne telefonije, saj bodo pridno zaračunavali prenose podatkov prek mobilnega interneta.

Hitro mobilno omrežje 5G bo kot nalašč tudi za povezovanje vozil brez voznika, saj bo zakasnitveni čas znašal le okoli eno milisekundo. To je bistveno za uvedbo tovrstnih vozil v prakso, saj bodo morala neprestano komunicirati z drugimi napravami in udeleženci v prometu. Predolg zakasnitveni čas je namreč neuporaben, če želimo napravo, ki bo povsem odzivna.


Prijavi napako v članku