Računalništvo, telefonija
28.02.2009 06:44
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preko Moorovega zakona


Koliko časa bo slavni Moorov zakon lahko še ostal v veljavi?

Pred štiriinštiridesetimi leti je Gordon Moore, soustanovitelj ameriškega podjetja Intel, izrekel tezo oziroma zakon, ki je kasneje po njem podedoval tudi ime. Moorov zakon je sprva veleval, da se število tranzistorjev na kvadratnem palcu vsako poldrugo leto podvoji, medtem ko se računska moč procesorjev podvoji vsakih 18 mesecev. Avtor je kasneje slednjo tezo popravil na dvoletno frekvenco in čeprav so bila v teku let majhna odstopanja, njegovi trditvi veljata še danes.

Kot vse kaže bo Moorov zakon ostal v veljavi še precej časa oziroma bo kmalu krepko presežen, saj znanstveniki za prihodnost napovedujejo, da se bo število tranzistorjev na vsaki dve leti lahko povečalo tudi do tisočkrat. V to so trdno prepričani raziskovalci fakultete University of Pittsburgh, saj jim je uspelo izdelati tranzistor s pomočjo dvonanometrske tehnologije (današnji tranzistorji so izdelani v 45-nanometrski tehnologiji). Znanstveniki so namesto običajnega silicija uporabili poseben material, ki ga je raziskovalec Gustav Rose odkril že daljnega leta 1839 na uralskem gorovju.

Gre za material perovskit, ki ima odlične magnetne, električne in elektro-optične lastnosti ter ga lahko oblikujemo kar preko mikroskopske igle s pozitivnim nabojem. Novo odkritje naj bi izdelovalcem procesorjev omogočilo izdelavo izdelkov, ki naj bi bili kar tisočkrat zmogljivejši od današnjih rešitev. To naj bi se zgodilo predvidoma že čez dve leti.


Prijavi napako v članku