Računalništvo, telefonija
31.03.2019 08:06
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prehitre voznike bi lahko zaustavljala posebna tehnologija

.. Evropska unija bo predstavila serijo varnostnih ukrepov, usmerjenih v nova vozila v Evropi. Med drugim lahko pričakujemo tehnologijo, ki bo omejevala hitrost ..
Prehitre voznike bi lahko zaustavljala posebna tehnologija
Prehitre voznike bi lahko zaustavljala posebna tehnologija

Med najbolj zanimivimi varnostnimi lastnostmi je “intelligent speed-assistance” tehnologija (ISA). Po podatkih “European Transport Safety Council (ETSC)” ISA uporablja tehnologijo GPS, digitalnega mapiranja in kamere, da določi lokacijo vozila in omejitev hitrosti. ISA sistemi so narejeni tako, da lahko omejijo moč motorja ter tako preprečijo voznikom, da bi prekoračili omejitve. ETSC predlaga takšne ISA sisteme, ki jih vozniki začasno lahko “pustijo same”. To pomeni, da bi lahko vozniki v določenih scenarijih, kjer je recimo nizka omejitev hitrosti, prepustili nadzor hitrosti vozilu.

Obvezen ISA sistem, ki ga je predlagala Evropske komisija, ne bi avtomatsko zaustavil vozila, temveč bi opozoril voznika, da vozi prehitro. Kar nekaj največjih proizvajalcev avtomobilov že uporablja različice ISA sistemov v svojih vozilih.

Kaj pa ostale varnostne novosti?

Ostali varnostni ukrepi so napredno zaviranje v sili, kamere, ki asistirajo pri vzratni vožnji in tehnologija, ki pomaga ostati na svojem pasu. Poleg tega naj bi vozila opozarjala nezbrane voznike, uporabljala pa naj bi tudi snemalnike za pomoč pri proučevanju nesreč.

“Vsako leto na cestah umre 25.000 ljudi”, pravi komisarka Elzbieta Bienkowska. “Velika večina nesreč s smrtnim izidom nastane zaradi človeške napake.Narediti moramo nekaj, da bi to spremenili. Z uporabo novih varnostnih mehanizmov in sistemov, ki bodo obvezni, lahko dosežemo podoben efekt, kot v primeru vpeljave varnostnih pasov”, je še dodala Beinkowska.

V sporočilu za javnost je Evropska komisija – izvršna roka EU – zapisala, da so institucije EU prišle do sporazuma okrog novih ukrepov. Dogovor je zdaj predmet formalne odobritve s strani Evropskega parlamenta in sveta, nove tehnologije pa bi lahko zaživele leta 2022.

Avtomobilski velikani si želijo novih varnostnih tehnologij

Nekaj največjih proizvajalcev avtomobilov že načrtuje uporabo sofisticiranih in povezljivih varnostnih lastnosti v svojih vozilih. Pred časom je podjetje Volvo Cars naznanilo, da bo vgradilo “in-car” kamere in senzorje, ki bodo spremljali voznike in znake opitosti ali nezbranosti.

Volvo je zatrdil, da bo tehnologija uporabljena na način, da bo spremljala voznika, omogočala pa bo intervencijo vozila samega. Če bo voznik kazal jasne znake alkoholiziranosti ali nezbranosti, ne bo pa reagiral na opozorilne znake in bo zaznavno tveganje za povzročitev prometne nesreče, bo vozilo na za zdaj še neznani način ukrepalo.

Eden od takšnih ukrepov bi lahko bil omejevanje hitrosti in postopno upočasnjevanje ter na koncu parkiranje na varnem mestu. Prvi primeri avtomobilov z vgrajeno tovrstno tehnologijo bodo na trgu leta 2020.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več