Računalništvo, telefonija
17.06.2008 12:30
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predvajalniki: Blu-ray vs. DVD

V tretjem letu obstoja Blu-ray predvajalnika je bilo prodanih več predvajalnikov, kot je bilo v primerljivem obdobju leta 1999 prodanih DVD predvajalnikov. To je pokazala raziskava narejena v vzhodnem delu Evrope pri Futuresource today.

Danes je tako v uporabi okoli 10 milijonov Blu-ray predvajalnikov, ko pa je minevalo tretje leto DVD-ja, pa je bilo vsega skupaj le blizu 1.5 milijona predvajalnikov. Zakaj tako visoka številka Blu-ray predvajalnikov? Zato, ker so v raziskavo vključili PlayStation 3, kar je nekoliko krivično za primerjavo z DVD-ji in letom 1999, glede na to, da je PlayStation 2 na trg prispel leta 2000.

Zanimivo pa je to, da se je v prvih letih obstoja bolje prodajal DVD, saj je bilo leta 1997 prodanih okoli 50.000 DVD predvajalnikov, medtem ko je bilo leta 2006 prodanih “le” 10.000 predvajalnikov Blu-ray. Prodaja Blu-ray predvajalnikov se je v primerjavi z DVD-predvajalniki močno izboljšala šele drugo leto obstoja.

Trenutno Blu-ray formatu torej bolje kaže in v kolikor se bo trg širil in bodo cene padale, se mu morda obeta še lepša prihodnost kot DVD-ju. Če je današnji trg tako zlahka primerljiv s trgom ob koncu prejšnjega tisočletja, je pa seveda drugo vprašanje.


Primerjava prodaje BD in DVD predvajalnikov

Prijavi napako v članku