Računalništvo, telefonija
30.07.2018 13:56
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Predstavljamo vam prvo nosljivo napravo namenjeno CrossFit športnikom

Predstavljamo vam prvo nosljivo napravo namenjeno CrossFit športnikom
Predstavljamo vam prvo nosljivo napravo namenjeno CrossFit športnikom

Kolesarji in tekači imate na seznamu nosljivih naprav, ki vam lahko pomagajo do boljših rezultatov in na sploh do globljega vpogleda v lastno aktivnost malo morje naprav, ki se razlikujejo po kvaliteti, ceni, lastnostih in številu ponujenih orodij. Vsi tisti, ki pa naš prosti čas preživljamo v telovadnicah ali fitnes centrih, pa o naši vadbi, formi, ponovitvah in stopnji aktivnosti, nimamo ravno naprave, ki bi nam pri tem pomagala kajne?

Velika podjetja kot je Garmin so v večini brez uspeha poizkušala vključiti štetje ponovitev v merilnike aktivnosti in pametne ure, medtem ko so številna “start-up” podjetja prav tako skušala ponuditi neko nosljivo napravo na tem področju, pa prav tako brez uspeha.

Ne glede na številne neuspešne poizkuse, še vedno obstaja upanje za vse tiste, ki se ukvarjamo s funkcionalno vadbo, fitnesom, ali “crossfit-om”. “Start-up” iz Toronta, ki nosi ime Push, razvija tehnologijo za elitne športnike in njihove trenerje zadnjih 5 let in sedaj se je ista ekipa odločila, da na sceno pripelje še eno nosljivo napravo, ki bo namenjena športnikom. Nexus, kompresijsk rokav z integrirano merilno napravo, je debitiral na platformi Kickstarter. Ciljna publika nosljive naprave so novi in izkušeni “CrossFit” športniki, ki si želijo “real-time” vpogled v svoje treninge in vadbe.

Nosljiva naprava Nexus, ki stane $209 in naj bi bila na voljo v začetku septembra, uporabniku ponuja podatke o številu ponovitev, avtomatsko detektira vaje, nudi “round-by-round” delitev, trajanje pavz med vajo in celo podatke o moči, ki so predstavljeni v surovih številkah. “O Nexusu razmišljamo kot o prvi GPS uri namenjeni za v telovadnico ali fitnes – tako napravo opišemo ljudem”, je povedal Rami Alhamad, glavni izvršni direktor podjetja Push. “Na tem področju obstaja kar precejšen manko, ko govorimo o crossfitt in elitnemu športu. Ko smo prvič predstavili znamko in napravo Push Band in smo pristopili do raznih ekip in ustanov, smo dobili vse več odziva s strani trenerjev. Po navadi so nas spraševali, ali je Push Band možno uporabiti v CrossFit vadbi”, je še dodal.

“Ko smo vseskozi dobila takšna in podobna vprašanja in glede na to, da so športniki naš produkt uporabljali v zelo omejen obsegu, smo se odločili, da stvari raziščemo in naredimo korak naprej. Ugotovili smo, da praktično ni naprave namenjene CrossFitu, obenem pa obstaja precejšnje povpraševanje. Pogosto se dogaja, da prihaja do poškodb, ker ne poslušamo svoje telo. Enako je pri teku in ostalih športih, ko recimo treniramo utrujeni, vendar ignoriramo svoje telo v želji po dokončanem treningu. Zdaj, z novo napravo Nexus, do tega ne bo več prišlo”, je ponosno povedal Alhamad.

Precej časa smo spremljali treninge elitnih CrossFit tekmovalcev z njihovimi trenerji in ugotovili smo, da večina trenerjev spremlja iste stvari pri športnikih. Po navadi so spremljali čas, ki ga športnik potrebuje, da zaključi en krog, potem število ponovitev v minuti, na vajo in seveda kako se vse to spreminja od serije do serije. Zanimala jih je predvsem intenziteta in sprememba le-te.

Šport ponuja veliko izzivov

Pred približno 18 meseci se je pot Nexusa začela. Največji izziv je bil vzpostaviti popolnoma nov algoritem, ki je združeval različne oblike vadb, od kardio vadb, dvigovanja uteži, gimnastike in še bi kaj našlo. Enostavno ni prišlo v poštev uporabiti algoritma, ki ga je podjetje uporabili pri predhodnem produktu Push Band.

Glavni cilj Nexusa je nuditi “trenerja na roki” športnika, ki skrbi za “real-time” podatke, ki se takoj pojavijo v aplikaciji na pametnem telefonu. Ko športnik konča s treningom, lahko takoj pogleda rezultate in seveda spremlja napredek na dolgi rok, kajti aplikacija je narejena tako, da nudi osnovno analitiko podatkov.

“Uporabili smo veliko podatkov, ki smo jih zbrali preko naprave Push Band, vendar je Nexus precej drugačen od Push-a. CrossFit športniki nimajo časa, da bi se med pavzami ukvarjali z napravo na tak način kot se ukvarjajo uporabniki Push Band-a. Algoritem ravno za to mora biti sposoben avtomatsko prepoznati, kdaj nekdo izvaja neko vajo in kdaj recimo počiva in pije izotonični napitek”, dodaja Alhamad.

Kot smo že omenili je bila gradnja novega algoritma velik izziv, namreč celotna ekipa se je s tem ukvarjala več kot leto in pol. Ne glede na vse pa so prva testiranja v ekipo vnesle veliko mero samozavesti, namreč rezultati so v zadnjih šestih mesecih pokazali velik napredek. “Danes imamo v naši bazi podatkov preko 20 milijonov ponovitev. Torej, ko govorimo o prepoznavanju več kot 140 različnih vaj v naši bazi, nam je pri kreaciji algoritma močno pomagal tudi Push in pa seveda natančni rezultati testiranja. Nexus je skorajda strašljivo natančen, tudi, če ga želimo malce pretentati”, je povedal Alhamad.

V primerjavi z izzivi, s katerimi se je ekipa soočala na področju programske opreme, je bila odločitev za kompresijski rokav in pripadajočo napravo mala malica. Alhamad je med drugim potrdil, da bodo zelo kmalu predstavili tudi dodatek, ki bo meril srčni utrip, namreč trenutna naprava Nexus tega ne ponuja.

“Resnica je, da smo takoj vedeli, da nam izgradnja naprave ne bo predstavljala večjih težav in naporov. Takoj nam je bilo jasno, da ne moremo narediti uri podobne naprave, kajti zapestje ni primerno mesto za športnike, ki bi nosili večjo okroglo napravo. Zapestnica deluje več kot odlično, vendar če delamo počasnejše gibe, ne pa če skačemo in delamo veliko eksplozivnih gibov. Kompresijski rokav je bila tako logična in vrhunska odločitev, kajti na ta del telesa ne vpliva nič, prav tako pa se nam ni potrebno bati, da bi roka vplival na našo formo in kvaliteto izvedbe”, je doda Alhamad in hkrati potrdil, da je zanimanje za njihov produkt ogromno. Tukaj ne mislimo zgolj na CrossFit tekmovalce in športnike, temveč tudi ostale rekreativce, ki hodijo v fitnes in trenirajo sami in si enostavno želijo nek dodaten vpogled v svoje vadbe.


Prijavi napako v članku