Računalništvo, telefonija
25.04.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Prednosti in slabosti učenja na daljavo

.. Kar naenkrat smo se znašli v novem svetu. Množica nasprotujočih si informacij, teorij zarote, prepovedi, omejitev, nobene gotovosti ..
Prednosti in slabosti učenja na daljavo
Prednosti in slabosti učenja na daljavo

Kot zapisano v uvodu, smo v času, v katerem ne poznamo gotovosti – razen povečanega obsega internetnih storitev, predvsem pretočnih vsebin in občutkov stagnacije, strahu, negotovosti, čakanja … Se lahko poistovetite?

Kaj pa, če bi si namesto tega privoščili in “pretočili vsebino”, ki vam pomaga pri vašem osebnem in/ali poklicnem razvoju? Nekaj ur brezciljnega e-surfanja, TV in “Netflixov” zamenjajte z učenjem na daljavo, ki vam je dostopno na računalniku ali telefonu z udobja vašega doma.

Investirajte vase

Kako si lahko pomagate v tej novi resničnosti? Izkoristite ponujeni čas za samoizobraževanje, še posebej, če delate od doma. Če ste prej uro ali več preživeli v avtu,zdaj lahko del tega časa preusmerite v izboljšanje samega sebe. V časih, v katerih smo se znašli, bodo vaše osebne kompetence in spretnosti ključne za vaš nadaljnji uspeh. Trenirati je treba pred tekmo. Tekma s spremenjenimi pravili pa se je že začela, mar ne?

Verjetno ste že opazili, kakšen pospešek so v zadnjih tednih dobili webinarji. Tudi naši otroci so se morali navaditi na učenje na daljavo. Je možno, da bo online učenje postalo nova realnost? Kako učinkovito je v primerjavi s “klasičnim” učenjem?

Webinar ali delavnica

Takoj lahko ugotovimo, da so webinarji neosebni. To je kot bi lizal sladoled skozi steklo. Vse možne primerjave boste slišali. Kakšna pa je realnost? Ali ima učenje na daljavo enako učinkovitost kot učenje v učilnici? Poglejmo si prednosti enega in drugega.

Na delavnicah je prisotna energija udeležencev in vodje/trenerja. Če ste bili kdaj na “seminarjih” Tonyja Robbinsa, potem veste, da je njegova energija eden glavnih magnetov. Pogosto lahko ugotovite, da je bila vsebina “v redu”, da pa so udeleženci prinesli svojo dodano vrednost in je bila delavnica dobra investicija vašega časa, energije in denarja. Na delavnicah je prisoten timski duh in tako se je lažje učiti kot individualno. Za učenje nekateri rabijo veliko motivacije, ki pa jo v skupini zares dobimo. Idealno je, ko se poklopijo vsebina, trener in skupina.

Tudi učenje na daljavo, predvsem z interaktivnimi webinarji, prinese nekaj energije in timskega duha. Takšna oblika je veliko boljša kot “čistokrvni” online trening, ko gledate posnetke in se sami prebijate skozi gradivo. Kombinacija obojega, torej webinarja v živo in spletne učilnice pa je že druga zgodba.

Učinkovitost učenja

Nekaj dni nazaj so na Univerzi Hong Kong objavili rezultate raziskave o učenju na daljavo v primerjavi z učenjem v učilnici. Raziskava je pokazala, da glede na pridobljeno znanje ni empiričnih dokazov, da bi bila ena ali druga oblika boljša. Izkazalo se je, da je bolj pomembno kot kakšen medij uporabite, kako je predavatelj uspel pridobiti in ujeti pozornost poslušalcev.

Z dobro pripravo webinarja, ki vključuje predavanje trenerja v živo, s pomočjo PPT prezentacije, vprašalnike, delo in razpravo v manjših skupinah, vključevanjem krajših video posnetkov in razprave, lahko pritegnemo pozornost udeležencev, ki je na nivoju delavnice. Če temu dodamo še dobro podprto spletno učilnico z gradivi, članki, raziskavami in možnostjo ponovnega ogleda webinarja, imate pa že zmagovalno kombinacijo.

Seveda obstajajo določene pomanjkljivosti učenja na daljavo in bo težko nadomestiti npr. laboratorijske vaje iz kemije ali praktičen pouk za kirurge. Medtem pa so določene vsebine prav “pisane” na to novo obliko učenja. Posebno tam, kjer se zahteva takojšen prenos v prakso in “domače učenje”, so se pokazali webinarji kot bolj učinkoviti.

Osebna izkušnja

V zadnjih štirih tednih sem izpeljal preko trideset 90-minutnih webinarjev. Izpostavimo tri največje prednosti: poleg logistike (samo predstavljate si udeleženca, ki se mora iz Murske Sobote ali Nove Gorice pripeljati v Ljubljano), tudi večja angažiranost bolj introvertiranih udeležencev zaradi udobja in varnosti, ki ga nudi domače okolje, boljša koncentracija (običajno je en webinar na dan) in manj motenj delovnega procesa. Vse webinarje imam podprte s spletno učilnico. Verjamem, da omenjene koristi v današnjih razmerah, tehtnico nagnejo v prid učenju na daljavo.

Povabilo

Moje mnenje je (in tudi upam), da online učenje ne bo v celoti nadomestilo delavnic v živo. Bo pa dopolnilo sedanji način izobraževanja in dobilo večjo pomembnost, kot smo si še nekaj tednov nazaj sploh upali predstavljati. Vsekakor ne čakajte na maj (ker je že skoraj tukaj) in na to, da se bodo omejitve sprostile (ne vemo kdaj bo to, za koga in v kakšni meri), ampak si privoščite dober online trening že zdaj. Investirajte čas vase in zase. Več o naši ponudbi webinarjev: https://proacta.si/webinarji/

Če potrebujete pomoč in se sprašujete, kje začeti, smo vam z veseljem na voljo. (P.R.)


Prijavi napako v članku