Računalništvo, telefonija
08.01.2017 06:37

Deli z drugimi:

Share

Pred izsiljevalskimi škodljivimi kodami niso varni niti televizorji!

V primeru okužbe pametnega televizorja z izsiljevalsko kodo, bo naprava postala povsem neuporabna!
V primeru okužbe pametnega televizorja z izsiljevalsko kodo, bo naprava postala povsem neuporabna!

Vsi ste verjetno slišali že za izsiljevalske škodljive programske kode, ki uporabnikom osebnih računalnikov in mobilnih povzročili že številne nevšečnost, saj so jim zašifrirali vse ključne podatke. Številni uporabniki so bili prisiljeni celo v plačilo odkupnine, saj brez unikatnega ključa za odklep podatkov do njih ne morejo več dostopati. Izsiljevalske škodljive programske kode so postale že tako nevarne, da pred njimi žal niso več varni niti lastniki pametnih televizorjev.

Prvi primer okužbe pametnega televizorja je javnosti razkril ameriški inženir Darren Cauthon, pri čemer je tu šlo za škodljivo programsko kodo, ki je »oponašala« ameriški zvezni preiskovalni urad FBI (Federal Bureau of Investigation). Z izsiljevalsko programsko kodo se je okužil uporabnik pametnega televizorja LG Smart TV, in sicer pri namestitvi lažne aplikacije. Po ponovnem zagonu pametnega televizorja pa je uporabnik namesto vsebine zagledal znamenito lažno obvestilo ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI in zahtevo po plačili v višini preračunanih 475 evrov.

Ker pa možakar ni želel plačati odkupnine, se je za pomoč obrnil na podjetje LG Electronics, saj povrnitev na tovarniške nastavitve za pametne televizorje ni tako enostavna kot pri pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Ta pa je pri službi za pomoč uporabnikom podjetja LG naletel na neprijetno presenečenje, saj so mu ti za pomoč želeli zaračunati kar zavidljivih preračunanih 320 evrov. Ti so pozneje sicer popustili in mu razkrili kombinacijo tipk za povrnitev na tovarniške nastavitve. Strokovnjaki so prepričani, da bodo izsiljevalske kode za pametne televizorje v letošnjem letu postale zelo aktualne, saj jih večina temelji na Androidu. Pri tem bodo seveda ogroženi tudi uporabniki drugih pametnih naprav s sistemom Android.

Iz tega primera je dobro razvidno, da izsiljevalske programske kode ne le zaklenejo dostopa do podatkov ampak lahko celo onemogočijo dostop do pametnih naprav, zaradi tega dodatna previdnost nikakor ne bo odveč. Kot prvo bodite zelo previdni pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev ali jih prenesete s piratskih portalov, predvsem v obliki večpredstavnostnih vsebin. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek ali nastavitev v oblak, saj bodo vaše datoteke tam varne pred delovanjem zlonamernih kod. Pri tem si vsekakor velja prebrati tudi brezplačni priročnik »Izsiljevalski virus: Obramba in ukrepanje v primeru okužbe«, ki je dosegljiv na spletnem naslovu https://bit.ly/Prirocnik-Virus-RN.


Prijavi napako v članku