Računalništvo, telefonija
01.07.2018 11:44

Deli z drugimi:

Share

Pred 40. leti se je pojavila naprava, ki je za vedno spremenila način poslušanja glasbe

Prvi prenosni predvajalnik glasbe se je na trgu pojavil 1. julija leta 1979.
Prvi prenosni predvajalnik glasbe se je na trgu pojavil 1. julija leta 1979.

Danes prevladuje predvsem pretočna glasba, ki jo poslušamo predvsem na mobilnih napravah, pot prenosne glasbe pa se je pričela že pred 40. leti. Tu seveda govorilo o prenosnem predvajalniku glasbe Sony Walkman, katerega prototip je nastal že leta 1978, glavno »odgovornost« za to pa je nosil Sonyjev inženir Nobutoshi Kihara. Ta je prenosno napravo za predvajanje glasbe izdelal za soustanovitelja podjetja Sony Masaruja Ibuko, saj si je ta zaželel, da bi poslušal klasično glasbo na dolgih letih med Japonsko in ZDA.

Prvi prenosni predvajalnik glasbe Sony Walkman se je na trgu nato pojavil 1. julija leta 1979, s tem pa je prenosna glasba postala dosegljiva običajnim uporabnikom. Ob začetku prodaje novosti so pri Sonyju pričakovali okrog 5.000 naročil na mesec, a so se precej ušteli. Podjetje je namreč v prvih dveh mesecih prodalo 50.000 walkmanov in s tem neprimerljivo več od začetnih pričakovanj. Razlogi za uspešen začetek prodaje prvega modela, imenovanega TPS-L2, pa se ne skrivajo le v možnosti predvajanja glasbe v priročni napravi, ki je omogočala mobilnost. To je na trgu že ponujala konkurenca z modelom Regency TR-1 v letu 1954. Vendar pa je walkman bila prva naprava, ki glasbe ni predvajala po zvočniku, ampak so jo uporabniki lahko poslušali intimno s slušalkami, kar je bilo v tistem času seveda prava novost.

Uvodni predstavitvi prvega prenosnega predvajalnika glasbe na svetu ob koncu sedemdesetih let so sledila osemdeseta, ki so bila povsem v znamenju walkmana. Sonyju so s svojimi izdelki hitro sledila konkurenčna podjetja, kot so Aiwa, Panasonic in Toshiba. Posledično je leta 1983 skupna prodaja kaset zaradi walkmana in konkurenčnih izdelkov prvič presegla prodajo vinilnih plošč. Izraz walkman je postal sinonim za mobilno napravo, ki omogoča poslušanje glasbe, in se celo vpisal v Oxfordski angleški slovar. Walkman pa seveda ni vplival le na glasbeno industrijo, ampak tudi na zdravje posameznika. Na vrhuncu priljubljenosti walkmana, v letih od 1987 do 1997, se je izrazito povišalo število ljudi, ki so se začeli ukvarjati z vadbo na prostem. Po poročanju časopisnega medija Time je število rekreativcev naraslo za kar 30 odstotkov.


Prijavi napako v članku