Facebook
26.08.2021 07:33
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere Facebook objave imajo največji doseg?

Objave z vključenimi povezavami dosegajo zgolj 13 % ogledov uporabnikov, največ objav vidimo s strani prijateljev in še mnogo zanimivih informacij se najde v Facebookovem poročilu o stanju v skupnosti.

Facebook je objavil svoj 10. “Community Standards Enforcement Report“, poročilo za drugo četrtletje letošnjega leta. Četrtletno poročilo daje vpogled v to, kako učinkovito so pri Facebooku uveljavljali svoja pravila od aprila do julija letos.

Glede na zapis na njihovi uradni spletni strani so se odločili za deljenje podatkov, da bi Facebook lahko bil odgovoren v vseh situacijah, tudi ko govorimo o slabih odločitvah. Vsi podatki so javno dostopni v njihovem Centru transparentnosti (https://transparency.fb.com/data/).

Poleg zgoraj izpostavljenega je tokratno poročilo drugačno od predhodnih, saj nudi podroben pregled “news feedov” v ZDA in vsega, kar se je na njih najpogosteje pojavljalo.

Spremembe, ki so vidne tudi na vašem profilu

Tako so pri Facebooku prišli do zanimivih ugotovitev:

  • vsebina, ki jo je videlo največ ljudi, ni nujno tudi vsebina, ki je doživela največji odziv (“engagement”);
  • večino objav, ki so jih ljudje videli, je delil nekdo od družinskih članov ali prijateljev, kar se sklada s spremembo algoritma iz leta 2018;
  • objave z vključenimi povezavami so dosegle zgolj 13 % ogledov uporabnikov, medtem ko so najbolj popularni mediji predstavljali zgolj 0,32 % celotne vsebine na “news feedu”. Te spremembe so povezane z EU direktivo o avtorskih pravicah, na katero velike platforme, med njimi tudi Facebook, niso bile najbolje pripravljene;
  • največjo pozornost so doživele strani, ki se osredotočajo na hišne ljubljenčke, kuhanje, družino in viralno vsebino, s katero se lahko vsak uporabnik do neke mere poistoveti.

Kdo dominira na “news feedu”?

Če želite sami odkriti, katere objave imajo največ dejavnosti, lahko to storite s pomočjo Facebookovega orodja CrowdTangle. Pokaže nam, katera vsebina je deležna največjega števila všečkov, komentarjev in deljenja, ne pokaže pa nam recimo, katera vsebina ima največ ogledov.

Ko govorimo o izvoru objav, ki jih vidimo, Facebook ugotavlja, da te v največji meri prihajajo od prijateljev (57 %), druge pa iz raznih skupin (19,3 %) in strani, ki jim sledimo (14,3 %).

V Facebookovem poročilu je zapisanih tudi 20 najbolj popularnih domen v ZDA, na katere je vezane največ vsebine – skupaj predstavljajo zgolj 1,9 % celotnega “news feeda”. Prvih pet mest zasedajo: YouTube (181,3 milijona), Amazon (136,6 milijona), Unicef (134,4 milijona), GoFundMe (124,8 milijona) in Twitter (116,1 milijona). Najbolj masovno obiskane direktne povezave pa so bile na Player Alumni Resources (87,2 milijona); Pure Hemp Shop (72,1 milijona) in UNICEF (62,7 milijona).

Ko pogledamo, katere objave so zbrale največ ogledov, vas znani triki za zbiranje komentarjev in všečkov zlahka nasmejejo. Verjamemo, da ste jih na svojem “news feedu” videli vsaj peščico … Najbolj priljubljena objava je dosegla 80,6 milijona ogledov, druga 61,4, tretja pa 58,6 milijona (glej sliko).

Facebook strani, ki so dosegle največji obisk, so UNICEF (153,2 milijona), Kitchen Fun With My 3 Sons (112,3 milijona) in Sassy Media (109,5 milijona). 

Zanimivo je, da se UNICEF stalno ponavlja, razlog za to pa je verjetno v iskanju informacij o cepljenju, virusu COVID-19 in v tem, da Facebook sam iz zdravstvenih razlogov pospešuje njihove objave.

Vse manj sovražnega govora

Glede na podatke Facebooka je sovražnega govora vse manj, kar je seveda pozitivna novica. Uporaba sovražnega govora upada že tretji kvartal zapored. V drugem četrtletju letos je sovražni govor predstavljal 0,05 %, kar je 5 reakcij s sovražnim govorom na 10.000 reakcij na vsebino. V drugem kvartalu je Facebook iz platforme umaknil 6,2 milijona objav organiziranega sovražnega govora, kar je precej manj kot v prvem kvartalu, ko je Facebook izbrisal kar 9,8 milijona objav.

Takšen napredek pri Facebooku pripisujejo predvsem naglemu razvoju tehnologije, ki omogoča konstantno proaktivno detektiranje sovražnega govora. Govorimo predvsem o umetni inteligenci, ki je sposobna prepoznati sovražni govor na Facebooku in Instagramu pri več kot milijardi uporabnikov, ne glede na njihov jezik.

Vpliv na cepljenje in boj proti lažnim informacijam

Od začetka pandemije je bil Facebook zelo zaposlen z odstranjevanjem lažnih novic. Če smo čisto natančni, je bilo iz Facebooka izbrisanih preko 20 milijonov objav, prav tako pa je bilo deaktivniranih prek 3000 profilov na Instagramu, kjer so ob tem izdali 190 milijonov opozoril zaradi vsebine, vezane na pandemijo. Ta opozorila je Facebook delil na podlagi preverjanja dejstev, ki so jih preverjale organizacije v kar 60 svetovnih jezikih.

Njihov informacijski center za COVID-19 je 2 milijardi ljudi povezal z informacijami zdravstvenih delavcev. Ker so vedeli, da se bodo ljudje v večji meri strinjali s cepljenjem, če bodo videli, da se nekdo iz njihove skupnosti cepi, so spodbujali objave, v katerih so prijatelji z nalepkami in okvirji za fotografije delili podporo cepljenju.

Poudarjajo, da se je odpor do cepljenja v ZDA zmanjšal za 50 %, povečanje podpore pa so opazili po vsem svetu. V raziskavi, izvedeni v sodelovanju z Univerzo Carnegie Mellon in Univerzo v Marylandu, se je sprejemljivost cepljenja od začetka leta 2021 v Franciji povečala za 35 %, v Indoneziji za 25 % in v Nigeriji za 20 %.

Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več

CLIP d.o.o.

Ulica Bojana Belne 3, 2212 Šentilj v Slovenskih goricah, Tel: 02 320 54 03
Clip d.o.o. ponuja popolno programsko opremo za računovodstvo in tehnologijo polnjenja akumulatorjev. Pohvalijo se lahko z uporabniki tako doma kot tudi na območjih nekdanje Jugoslavije. Podjetje ... Več

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več