Življenjski slog
17.02.2023 14:53
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Praktični nasveti za prihranek časa pri čiščenju doma

Ko vidite popolne fotografije domov drugih na družbenih omrežjih, gotovo pomislite, »kako za vraga najdejo čas, da so njihovi domovi kot iz škatlice?«

Zelo dobro veste, kako težko je. Kljub dobrim namenom zato pogosto obupate. Zakaj bi se trudili, ko ste že v štartu obsojeni na neuspeh? Pa je to res? Pravzaprav ni.

Tesnoba, ker stvari niso takšne, kot si želite, je pogosta »bolezen« sodobnosti. Toda, ali ste vedeli, da urejen in čist dom pomaga, da se tudi vaš um počuti čist in organiziran, kar v veliki meri zmanjša tesnobnost? Pazite le, da se ne ujamete v začarani krog in v želji po čistem domu žrtvujete pomembne dobrine. Čas, ki ga namenite otrokom, partnerju, prijateljem ali sebi. Ni odveč pripomniti, da so pogoj organiziranost in ustvarjene rutine. Ne čistite in ne pospravljate samo takrat, ko je umazano in razmetano, temveč sproti, kajti tako boste porabili za opravila, ki se jih nihče pretirano ne veseli, manj časa. Še enega načela se je pametno držati »kot pijanec plota«. Najprej se lotite naloge, ki vam gre najbolj na živce, ali se je najbolj branite.

Ničesar vam ne bo treba žrtvovati in življenje bo lažje, če boste upoštevali preproste nasvete učinkovitega čiščenja in se ne boste otepali uporabe sodobnih pametnih naprav. Takšni so vsestranski in izredno učinkoviti robotski sesalniki iRobot Roomba.

Postavite si časovne omejitve

Ko začnete telovaditi, ste polni navdušenja, zato vztrajate, dokler gre. Ne ravno dolgo. Prej ali slej bo telo izgorelo in dober namen bo zvodenel. Drugo je, če se odločite in se tega tudi držite, da vsak dan za vadbo porabite natančno dvajset minut. Preprosto boste to počeli iz dneva v dan. Postalo bo rutina. Podobno je s čiščenjem. Dom razdelite na področja in v obdobju enega tedna vsak dan namenite 15 minut za čiščenje enega.

Ko delo postane rutina in vam obenem ne ukrade preveč časa, ga izvajate učinkovito in hitro najdete izdelke, ki so vam v pomoč. Ko zaključite 15-minutno pospravljenje sobe, ki je tisti dan na vrsti, čiščenje in morda tudi brisanje tal prepustite robotskemu sesalniku iRobot Roomba Combo j7. Toda ker njegovo delo časovno ni omejeno in ker prepozna predmete na tleh, ni nobenih preprek, da ne bi sesal in brisal čisto vsak dan. Brezmadežna tla dajejo videz urejenega doma, medtem ko dejstvo, da robot dela vsak dan, prisili stanovalce, da ne puščajo svojih stvari ležati na tleh.

Čistilne pripomočke imejte na dosegu roke

Znano je, da pogosteje odlašamo z delom za računalnikom, če ta ni prižgan. Verjetnejše je tudi, da se pospravljanja ne boste lotili, če boste prej morali poiskati pripomočke in čistila. Imejte jih torej organizirane in vedno pri roki. Enako je z robotskim sesalnikom. Čeprav omogočajo zagon na daljavo, razmišljanje, da ga boste zagnali, ko pridete v službo, ne zdrži vode. Nanj boste pozabili tisti hip, ko boste z avtomobilom zapeljali z domačega dvorišča. Zaradi tega imajo robotski sesalniki Roomba funkcijo oblikovanja urnika delovanja. Splača se jo uporabiti. Nastavite ga, da vsak delovni dan sesa ob točno določeni uri, ko nikogar ni doma, medtem ko ga med prostimi dnevi vedno lahko zaženete po potrebi.

Ko robot prvič naredi tloris prostora, si vzamite nekaj časa, da ga uredite, oblikujete scenarije uporabe in v primeru modelov Roomba i7, s9 in j7 označite površine, kamor bodisi robot ne sme ali želite, da občasno čisti le tam. Po kosilu pod in okoli jedilne mize in po tleh kuhinje. Pametno je to narediti, da lahko scenarije delovanja uporabite, ko jih potrebujete, saj močno izboljšajo učinkovitost čiščenja.

Izberite orodja, ki nudijo prihranek časa

Kakšen smisel ima sesanje, če določene površine vsaj občasno tudi ne pobrišete? Ne prav velikega, a hkrati vas ravno tako moti, da morate isto površino dvakrat očistiti. Najprej z enim in nato še z drugim čistilnim pripomočkom. Vsak pripomoček ali naprava, ki sočasno opravlja več funkcij, je zatorej več kot dobrodošla. S kombiniranim robotskim sesalnikom iRobot Roomba Coomba j7+ si povrnete dragocen čas in hkrati avtomatizirate sesanje in brisanje tal. Ker mu je dodana priključna postaja s funkcijo praznjenja koška, vas razbremeni še tega dela.

Polnilno postajo s samodejno funkcijo praznjenja koška imajo tudi nekateri drugi robotski sesalniki podjetja iRobot. Pravzaprav vsi z znakom »+« v svojem imenu. Dejali smo, da moramo organizirati čas, čiščenje doma preoblikovati v rutino in se znebiti vseh opravil, ki nam kradejo dragocen čas. Eno od teh je praznjenje koška po vsakem sesanju. Vsake toliko pa boste vseeno morali očistiti, zato je odlična novica, da ima večina sesalnikov Roomba pralni košek.

Z organizacijo svojega časa, oblikovanjem dobrih rutin in izrabo vseh pripomočkov, ki jih nudijo sodobne tehnologije, med katerimi so robotski sesalniki na vrhu lestvice želja, boste dosegli, da bo dom vedno urejen ter vam obenem čiščenje in pospravljanje ne bo vzelo preveč časa. Poskusite in se prepričajte, da je to res.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba robotski sesalniki Roomba j7

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več