Računalništvo, telefonija
19.09.2011 05:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Zaradi napačnega datuma lahko v trenutku izgubite vse Googlove storitve

Ste tudi vi zaradi napačno vnesenega datuma rojstva izgubili dostop do Googlovih storitev?
Ste tudi vi zaradi napačno vnesenega datuma rojstva izgubili dostop do Googlovih storitev?

Zvesti bralec Računalniških novic nas je opozoril, da lahko zaradi napačno vnesenega datuma izgubimo dostop do vseh Googlovih storitev. Da, pravilno ste prebrali. Zaradi napačno vnesenega datuma rojstva lahko v trenutku izgubite dostop do elektronskega poštnega predala Gmail, portala Youtube, družbenega omrežja Google+, portala Picasa, kartografskega sistema Earth in drugih Googlovih spletnih storitev.

Bralec Računalniških novic si je »jezo« računalniškega giganta nakopal v trenutku, ko je želel odpreti nov račun za Googlovo storitev YouTube. Ob vpisu je pomotoma kot datum rojstva navedel letnico rojstva 2011. To je bilo dovolj, da je Googlov sistem za preverjanje starosti uporabnikov samodejno onemogočil dostop do njegovega uporabniškega računa. S tem je posledično izgubil dostop do vseh Googlovih storitev.

Ker je bralec Računalniških novic vnesel rojstni datum, ki kaže, da ni dovolj star, da bi lahko uporabljal Googlov račun (manj kot 13 let), ima sedaj 30 dni časa, da ga ponovno aktivira. Aktivacija pa je vse prej kot »enostavna«. Podjetju Google lahko namreč našo starost »dokažemo« le na tri načine. Prvi je ta, da Googlu po pošti ali faksu pošljemo podpisan obrazec s fotokopijo veljavne osebne izkaznice, ki jo je izdal pristojni državni organ in izkazuje naš datum rojstva. Druga možnost je ta, da prenesemo elektronsko kopijo veljavne osebne izkaznice, ki jo je izdal pristojni državni organi in izkazuje naš datum rojstva. Kot zadnjo opcijo imamo na voljo plačilo manjšega zneska s kreditno kartico. Če imamo manj kot 18 let, mora potrditev v našem imenu opraviti eden od staršev ali skrbnik.

Zahteve podjetja Google za obnovitev uporabniškega računa so resnici na ljubo povsem nelogične. To še posebno velja v primeru, ko za dokazovanje naše starosti potrebujemo fotokopijo oziroma elektronsko kopijo veljavne osebne izkaznice. Podjetje Google namreč nima možnosti, da bi preveril, ali smo na izkaznici resnično mi. No morda le na podlagi imena in priimka, s katerim smo odprli Googlov uporabniški račun. Iznos teh podatkov sicer ni sporen, saj jih podjetju Google posredujemo mi osebno. Najmanj »sporen« način za ponovno aktivacijo Googlovega računa je morda kreditna kartica.

Po drugi strani je tudi res, da nas v ponovno aktivacijo Googlovega računa ne sili nihče. Čeprav se to morda sliši kruto, gre za spletne storitve, ki jih uporabljamo povsem brezplačno in Google do nas nima nikakršnih »obveznosti«. Ker je preventiva vedno boljša od kurative, vam priporočamo, da si preberete pogosta vprašanja o Google Računu in starostnih omejitvah. Ta so na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/Snuya.


Prijavi napako v članku