Računalništvo, telefonija
25.11.2016 10:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodite pozorni na ključ USB, ki ga prejmete po pošti

Če v svoji pošti najdete ključ USB, ga nikar ne uporabljajte!
Če v svoji pošti najdete ključ USB, ga nikar ne uporabljajte!

Domišljija kriminalcev tako rekoč ne pozna meja, pogosto pa se celo zdi, da so ti vsaj korak pred ponudniki varnostnih rešitev. Zaradi tega je po vsej verjetnosti le vprašanje časa, kdaj bo naš računalnik okužen z zlonamerno kodo. To nam nepridipravi lahko po novem pošljejo celo z uporabo klasične poštne pošiljke, pri čemer je zlonamerna koda »skrita« v priloženem ključu USB.

Novo »prakso«, kako okužiti osebni računalnik z uporabo klasičnih poštnih pošiljk, so nedavno na lastni koži občutili nekateri prebivalci Avstralije. Kar številni so namreč v poštni nabiralnik prejeli okužen ključ USB, ki so ga brez večjih pomislekov ustavili v osebni računalnik. Nepridipravom je na ta način uspelo okužiti njihov osebni računalnik in s tem pridobiti dostop do podatkov ter uporabniških računov za dostop do spletne banke, družabnih omrežij, elektronske pošte in podobno.

Zaradi tega vam svetujemo, da v vaš računalniški sistem nikoli ne vstavljajte neznanih pomnilniških ključev USB, saj s tem tvegate okužbo in krajo vseh vaših zasebnih podatkov, vključno z bančnimi podatki in zasebnimi slikami. Pri tem se nikakor ne zanašajte na to, da ste varni zaradi tega, ker imate nameščen protivirusni program in posodobljen operacijski sistem. Nepridipravi namreč uporabljajo proizvajalcem neznane varnostne ranljivosti v programski opremi in škodljive kode, ki jih protivirusne rešitve ne morejo zaznati.


Prijavi napako v članku