Računalništvo, telefonija
01.04.2016 10:49
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor na izsiljevalsko kodo, ki vam lahko zaklene računalnik

Okužba s škodljivo programsko kodo Petya vam bo preprečila ponovni zagon računalnika.
Okužba s škodljivo programsko kodo Petya vam bo preprečila ponovni zagon računalnika.

Varnostni raziskovalec Lawrence Abrams iz podjetja BleepingComputer je na spletu odkril popolnoma novo izsiljevalsko kodo, ki ji je bila dodeljena oznaka Petya. Nova zlonamerna koda je nekoliko drugačna od sorodnih kod, saj namesto uporabniških datotek zašifrira datoteke, ki so potrebne za zagon računalnika. To v praksi pomeni, da računalnika po okužbi ni več mogoče ponovno zagnati, avtor škodljive programske kode pa za odklep zahteva okoli 0,9 bitcoina oziroma preračunanih 330 evrov. Čeprav računalniški strokovnjaki zagotavljajo, da je mogoče računalnik po okužbi z zlonamerno kodo brez težav ponovno povrniti v »življenje«, je ta podvig za običajne uporabnike računalniških sistemov vse prej kot enostaven.

Zlonamerna koda Petya se pričakovano širi predvsem po elektronski pošti in se izdaja za popolnoma nedolžno sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke, potrebne za zagon. Nova zlonamerna koda se širi tudi po oblačni storitvi Dropbox, in sicer v obliki povezav v elektronskih sporočilih. Novi škodljivi programski kodi so bila doslej večinoma izpostavljena le nemška podjetja, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo kmalu prišla tudi v druge države po vsem svetu.

Na srečo se lahko pastem nevarne škodljive programske kode Petya izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader in vso drugo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega, zanesljivega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku