Računalništvo, telefonija
13.05.2017 10:29
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor na eno izmed najnevarnejših izsiljevalskih kod doslej!

Izsiljevalska škodljiva programska koda Wanna Decrypter velja za eno izmed najnevarnejših tovrstnih škodljivih programskih kod na svetu.
Izsiljevalska škodljiva programska koda Wanna Decrypter velja za eno izmed najnevarnejših tovrstnih škodljivih programskih kod na svetu.

Varnostni raziskovalci širom sveta opozarjajo na novo izredno nevarno izsiljevalsko škodljivo kodo, ki vam bo v primeru okužbe pošteno zagrenila življenje. Tu namreč gre za novo vrsto izsiljevalske zlonamerne kode Wanna Decrypter (bolje poznana kot WannaCry), ki od žrtev zahteva plačilo v zameno za povrnitev podatkov. Najhuje pri vsem tem pa je to, da nov zalonamerna koda blokira dostop do operacijskega sistema Windows, in sicer dokler ne plačamo »odškodnine« v višini do preračunanih 275 evrov. Po treh dneh se zahtevana vsota podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane, če se odkupnina ne plača.

Izsiljevalska škodljiva programska koda Wanna Decrypter velja za eno izmed najnevarnejših tovrstnih škodljivih programskih kod na svetu. Ta namreč ne le prepreči dostop do operacijskega sistema in do na trdem disku shranjenih podatkov, ampak zašifrira tudi podatke na vseh napravah, ki so z računalnikom povezane preko podatkovnega vmesnika USB, kot so pomnilniški ključi USB, zunanji trdi diski in podobno. Ker nova škodljiva programska koda koristi ranljivost v protokolu SMB operacijskega sistema Windows, to pomeni, da so pred njo najbolj ranljivi tisti uporabniki, ki ne redno posodabljajo operacijskega sistema Windows ali pa uporabljajo različico, ki ne prejema več varnostnih popravkov (na primer Windows XP).


Izsiljevalska škodljiva programska koda WannaCry je doslej prizadela ustanove in podjetja že v kar 99 državah po svetu, med njimi pa je tudi novomeški Revoz, kateremu je zaradi napada obstalo delo. Vsi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo v srbohrvaškem jeziku o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin. Strokovnjaki so že na delu za odpravo napake.

Ker povrnitve datotek brez plačila odkupnine ni mogoče, vam priporočamo dodatno previdnost pri odpiranju datotek, ki jih prejmete s strani neznanih pošiljateljev. Če ni potrebe, da bi neko datoteko odprli, nanjo preprosto ne klikajte. Poleg tega poskrbite za varnostno kopiranje datotek v oblak (enkrat na dan), saj bodo vaše datoteke tam varne pred delovanjem zlonamernih kod. Pri tem si vsekakor velja prebrati tudi brezplačni priročnik »Izsiljevalski virus: Obramba in ukrepanje v primeru okužbe«, ki je dosegljiv na spletnem naslovu http://bit.ly/Prirocnik-Virus-RN. Ta namreč vsebuje praktične napotke, kako se zoperstaviti vse bolj aktivnim izsiljevalskim kodam.


Prijavi napako v članku