Facebook
05.09.2011 15:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor! Facebook vam sledi z gumbom “Všeč mi je”

Družbeno omrežje Facebook je ponovno padlo na izpitu iz varstva osebnih podatkov!
Družbeno omrežje Facebook je ponovno padlo na izpitu iz varstva osebnih podatkov!

Konec avgusta smo poročali, da je informacijski pooblaščenec nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein vse upravljavce nemških spletnih strani pozval, naj nemudoma odstranijo vse gumbe “Všeč mi je“. Ta je bil namreč prepričan, da gumb omogoča Facebooku vpogled nad tem, kaj je posamezniku všeč. Poleg tega naj bi omogočal še natančno določitev računalnika, ki je bil uporabljen za dostop do strani.

Neki računalniški zanesenjak pa je pred kratkim razril, da gumb “Všeč mi je” skrivoma pošilja podatke Facebooku tudi v primeru, da uporabnik nanj sploh ne klikne. V obsežni raziskavi je bilo namreč ugotovljeno, da če smo prijavljeni s Facebookovim računom na neko določeno spletno stran, se to pridno zabeleži na strežnike podjetja. Na ta način pridobi Facebook vse podatke o tem, na katerih spletnih straneh smo bili prijavljeni. Glede na to, da je vse več spretnih strani opremljenih z gumbom “Všeč mi je”, gre v tem primeru za šolski primer kršenja zakona o varstvu osebnih podatkov.

Nemška spletna stran Heise je to težavo rešila na način, da je uvedla tako imenovani dvostopenjski gumb “Všeč mi je«. Tu gre za to, da je ta gumb sprva siv in neaktiven. S tem je posledično onemogočeno sledenje. Ko uporabnik enkrat klikne nanj se ta obarva in aktivira. S ponovnim klikom nanj uporabnik odda svoj glas. Facebooku ta »novost« seveda ni bila po godu in je spletni strani Heise zagrozil, da jo bo kar blokiral. Jabolko spora je bila grafična podoba prvega gumba, ki naj bi kršila Facebookove pogoje uporabe. Na srečo se je na koncu vse srečno končalo.

Nauk zgodbe: Če nočete da Facebook pridno sledi vašim aktivnostim na internetu, se vanj pred deskanjem po spletnih straneh ne prijavljajte in ne klikajte na gumbe “Všeč mi je«. Svet ne bo nič boljši, če bo nekaj 100 uporabnikov videlo, da vam je nekaj všeč.


Prijavi napako v članku