Računalništvo, telefonija
26.01.2015 15:47
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Povsem odprtokodni prenosni računalnik

Prenosnik Purism Librem 15 je v celoti odprtokoden.
Prenosnik Purism Librem 15 je v celoti odprtokoden.

Izbira operacijskega sistema za osebni računalnik ne igra nobene vloge več, saj je vse več programov na voljo tudi kot oblačna storitev. Zaradi tega se je skupina zanesenjakov podjetja Purism konec lanskega leta odločila za pripravo prvega prenosnika, ki bo v celoti temeljil na osnovi odprte kode. Ta bo namreč opremljen z odprtokodnim BIOSom, operacijskim sistemom, gonilniki in spremljajočo programsko opremo. Prvi odprtokodni prenosni računalnik s tržno oznako Librem 15 bo naprodaj že aprila letos, za osnovni model pa je v predprodaji treba odšteti preračunanih 1.475 evrov.

Vstopni model odprtokodnega prenosnega računalnika Purism Librem 15 bo zlahka kos vsem opravilom, saj so ga inovatorji opremili z nadvse zmogljivo strojno opremo. Ta namreč obsega Intelov 4-jedrni procesor Core i7-4710MQ frekvence 2,3 gigaherca, sistemski pomnilnik kapacitete štirih gigabajtov in trdi disk s 500 gigabajti prostora. Prikazovanju slik je kos 15,6-palčni (39,6-centimetrski) zaslon ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk v navezavi z zmogljivo grafično kartico Nvidia Geforce GT840M. Z doplačilom je seveda mogoče dobiti še zmogljivejšo strojno opremo.

Prenosnik Purism Librem bo opremljen še z osvetljeno tipkovnico, tremi vrati USB 3.0, videoizhodom HDMI, spletno kamero visoke ločljivosti ter brezžičnima povezavama Bluetooth in Wi-Fi. Vgrajena baterija naj bi bila dovolj zmogljiva, da naj bi zagotavljala do osem ur neprekinjene avtonomije delovanja. Za odprtokodni prenosni računalnik Librem 15 podjetje Purism zbira prednaročila na spletnem naslovu bit.ly/Purism-Librem.


Prijavi napako v članku