Računalništvo, telefonija
28.04.2014 10:24
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Povratek v preteklost

Kje ste bili konec aprila 2003? Ste že hodili v šolo (službo) in se spominjate, kako ste takrat izgledali? Kakšen je bil vaš mobilni telefon? Kaj pa internet?
WRT1900AC
WRT1900AC

Zelo verjetno ste se takrat spogledovali s priključki ISDN, redki srečneži pa ste dostopali hitreje – s tehnologijo ADSL ali kabelsko širokopasovno povezavo. Takrat ste verjetno prvič videli modro-črnega malčka – WRT54G.

Ste pomislili, da je bilo to še pred časom Gmaila, Facebooka in celo v času, ko je bila Wikipedija zgolj eksperimentalni projekt?

Oglata naprava (usmerjevalnik) je bila mišljena kot orodje za dostop do interneta brez kablov. Uporabniki naj bi (končno) lahko vzeli prenosnike v naročje in na balkonih, vrtovih in vseh možnih prostorih hiše dostopali do spleta brez žic. Toda zgodilo se je mnogo več! WRT54G sicer ni bil prvi brezžični usmerjevalnik na trgu, ampak njegova zanesljivost in stabilnost … bil je neprimerno naprednejši! Tako zanesljivega delovanja, stabilne povezave in dobrega pokrivanja s signalom ni zagotavljal noben drug izdelek. Zaradi delovanja na odprti kodi in posledično neštetih možnosti nadgradnje je takoj osvojil srca sistemskih administratorjev, snovalcev omrežij in – če hočete – frikov. V kratkem času je G, kot se mu je pogovorno reklo, zasedal mesta na omarah, policah, regalih in pisalnih mizah. Dober glas o dobrem brezžičnem internetu se je širil. Postal je najbolj iskan kos opreme za omrežja doma in v manjših pisarnah. Sčasoma je G dobil strojno prenovo in osveženo ime, ki ga poznamo še danes – GL. Tako je postal logična in edina prava izbira za vsakogar, ki je želel zanesljivo okno v svet. Splet! Še enajst let kasneje je o taisti napravi slišati samo dobro. Še vedno je najbolj prepoznavna ikona interneta. Gotovo je GL naprava, ki jo mora poznati vsak, ki se je kadarkoli srečal z omrežji.

V enajstih letih se je količina naprav, brezžično povezanih z internetom, podeseterila, hitrosti dostopov v medmrežje prav tako, količine prenesenih podatkov pa so šle v nebo. Odgovor na povpraševanje po hitrejšem, novodobnem GL-ju je Linksys pripravil za letošnje prvomajske praznike.

Čas je za dostojnega naslednika. Na policah poiščite novi WRT, svež model z vsem, kar je znal GL. Z oznako WRT1900 AC napoveduje delovanje in zmogljivosti, kot jih trg še ne ponuja. Dvojedrno srce usmerjevalnika bije s hitrostjo 1,2 GHz, zmore brezžične hitrosti do 1900 Mb/s, spomina 128 MB Flash in 265 MB RAM pa obetata visoko zmogljivost obdelave podatkov. Z dvema priključkoma USB (2.0 in 3.0) in eSATA se možnosti uporabe razširijo. Skupna raba tiskalnika in prenosnega diska, prenos datotek med uporabniki in dostop do njih s pametnih televizorjev … da omogoča storitve v oblaku, pa sploh ni treba posebej omenjati.

Ne le da Linksys WRT1900 predstavlja vse dobro, kar je ponujal njegov predhodnik, tudi videti je podobno. Štiri antene je moč nadomestiti z zmogljivejšimi, če bi jih slučajno res potrebovali. Verjeti je, da bo z zanesljivim delovanjem, stabilnim in prodornim signalom ter mnogimi nadgradnjami omogočal funkcionalnosti, o katerih sedaj le razmišljamo. Se spomnite, česa vsega ni bilo pred njegovim obstojem?


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o. - LINKSYS
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o. - LINKSYS
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o. - LINKSYS? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CLIP d.o.o.

Ulica Bojana Belne 3, 2212 Šentilj v Slovenskih goricah, Tel: 02 320 54 03
Clip d.o.o. ponuja popolno programsko opremo za računovodstvo in tehnologijo polnjenja akumulatorjev. Pohvalijo se lahko z uporabniki tako doma kot tudi na območjih nekdanje Jugoslavije. Podjetje ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več