Računalništvo, telefonija
31.01.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Posttravmatska stresna motnja grozi tudi moderatorjem

Po poročanju nekaterih medijev morajo moderatorji vsebin na Facebooku in Youtubu podpisati obrazec, v katerem potrjujejo, da razumejo, da bi jim njihovo delo lahko povzročilo posttravmatsko stresno motnjo (PTSM).
Posttravmatska stresna motnja grozi tudi moderatorjem
Posttravmatska stresna motnja grozi tudi moderatorjem

Financial Times in The Verge sta pred dnevi poročala, da so moderatorjem za Facebook in YouTube, ki jih je najel izvajalec Accenture, poslali v podpis posebno dokumentacijo. S podpisom naj bi potrdili, da razumejo nevarnosti glede povezav med njihovim delom in morebitno posttravmatsko stresno motnjo.

Moderatorji spremljajo spletne vsebine in jih potrjujejo. Dnevno si na delovnem mestu ogledujejo tudi fotografije in slike z motečo vsebino, kar lahko kvarno vpliva na njihovo duševnost. Pri omenjeni agenciji Accenture so dogajanju ob rob izjavili, da je zdravje njihovih zaposlenih najpomembnejše.

Celotno dokumentacijo so poslali le novincem, medtem ko so obstoječi zaposleni prejeli v podpis le anekse. “Zaposlene v ZDA in Evropi redno seznanjamo, s kakšnim delom imajo dejansko opravka,” je dejal njihov tiskovni predstavnik.

Accenture je agencija za pregledovanje spletnih vsebin, najpogosteje pa jo najamejo tehnološki giganti, kot so denimo Google, Facebook in Twitter. Zaposleni vsak dan gledajo in poslušajo vsebine, ki so pogosto seksualne narave ali povezane z nasiljem. S podpisom dokumentacije so zaposleni sprejeli in priznali nevarnosti dela, ki ga opravljajo in ki lahko kvarno vpliva na njihovo duševno zdravje. Celo tako, da lahko povzroči celo posttravmatsko stresno motnjo.

Formularje so pri Accenture odposlali zaradi nedavnih dogodkov pri Facebooku. Ta se spopada s tožbami nekdanjih moderatorjev vsebin zaradi številnih težav v zvezi z duševnim zdravjem v Kaliforniji in na Irskem.

Pri Facebooku so dejali, da niso pregledali Accenturove nove dokumentacije. Družba za upravljanje najpriljubljenejšega družbenega omrežja na svetu sicer zahteva, da njihovi partnerji moderatorjem vsebin ponujajo psihološko podporo. Enako naj bi veljalo za Google, ki je lastnik Youtuba.

Strokovnjaki za duševno zdravje kljub vsemu pravijo, da golo razumevanje psiholoških težav na delu ne zmanjšuje njegovih tveganj.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več