Računalništvo, telefonija
26.11.2017 16:07
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Popolno šifriranje za varnost naših pogovorov?

Popolno šifriranje za varnost naših pogovorov?
Popolno šifriranje za varnost naših pogovorov?

Iz dneva v dan je več naprednih metod napadov na informacijske sisteme, zato običajne metode varovanja podatkov enostavno ne zadoščajo več. Zaradi tega je v zadnjem času šifriranje podatkov postalo ključnega pomena za zagotavljanje zasebnosti ter varovanje poslovnih in drugih skrivnosti. Čeprav danes razpolagamo s sorazmerno zelo dobrimi šifrirnimi algoritmi, so raziskovalci naredili še korak naprej v smeri zagotavljanja stoodstotno varnega prenosa podatkov med dvema točkama.

Nova metoda šifriranja, ki temelji na osnovi kvantnega šifriranja, naj bi bila od pet do desetkrat hitrejša v primerjavi z obstoječimi rešitvami, kar pomeni, da je končno dobila »uporabno« vrednost. Z njo je namreč mogoče šifrirati videoklice in spletne pogovore, zaradi naprednega šifriranega algoritma pa je zasebnost pogovorov zagotovljena, saj trenutno še ni na voljo tehnologije, ki bi bila zmožna dešifrirati promet zaščiten s kvantnim šifriranjem.

Nova tehnologija seveda še ni nared za običajne uporabnike, saj bo za to treba najprej razviti manjše laserske sprejemnike in oddajnike. Ti so namreč trenutno večji od osebnega računalnika. Kljub temu naj bi razvoj potekal dovolj hitro, da bi bila tehnologija nared že čez nekaj let.


Prijavi napako v članku