Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
09.09.2022 09:44

Deli z drugimi:

Share

Kako prepoznati ponarejen pametni telefon?

Ponarejeni telefoni so na zahodnih trgih sila redki, vendar se pri nakupovanju preko spleta za vsakim vogalom lahko skriva past ali goljufija.

Spletni forumi so polni grozljivih zgodb o goljufijah, ki bi morale služiti kot opozorilo za vse ostale uporabnike spleta. Ko beremo ali poslušamo zgodbe, kako so posamezniki izgubili več sto ali celo več tisoč evrov, smo lahko hitro kritični. Sami pri sebi si rečemo, da se nam to ne more zgoditi, saj nismo tako naivni in smo sposobni prepoznati znake goljufije ali prevare. A domišljavost je lahko pogubna. Samo pomislite, kako hitro so napredovala phishing sporočila. Nekoč so bila polna slovničnih napak in drugih očitnih znakov, da gre za prevaro. Danes so prevedena skorajda brez napak in opremljena z vsemi pristnimi elementi (logotip, natančni kontaktni podatki, pristna imena zaposlenih …), zato je v določenih primerih skorajda nemogoče na prvi pogled ugotoviti, da gre za lažno sporočilo. Enako velja za fizične ponaredke, med katere spadajo tudi ponarejeni pametni telefoni.

Ponarejeni pametni telefoni prav tako postajajo vse bolj pretkani. Njihova zunanjost nima očitnih znakov, da gre za ponaredek, pravzaprav na prvi pogled izgledajo 100 % pristno. Razlike so v detajlih, ki pa jih na fotografijah težko opazite, še posebej, če prodajalec ponaredek fotografira pod pravim kotom. V določenih primerih je zunanjost telefona identična originalu, ponaredki pa se skrivajo v notranjosti telefona.

Ponarejanje pametnih telefonov višjega razreda je dobičkonosen posel na Kitajskem. AnTuTu, ena najbolj priljubljenih storitev za testiranje zmogljivosti pametnih telefonov, je v najnovejšem poročilu razkrila, da je 4,24 % telefonov, ki so uporabljali njihove storitve, ponarejenih. Številka je sprva zavajajoče majhna, vendar je to enako 570.000 potrjenim ponaredkom samo na podlagi enega vzorca. Na trgu je več kot milijarda pametnih telefonov, številke pa še naprej rastejo, zato lahko predvidevamo, da je število ponaredkov veliko večje od zgornjega vzorca.

V nadaljevanju smo zbrali nekaj navodil/smernic/nasvetov, kako prepoznati oziroma kako izgledajo ponarejeni pametni telefoni.

ponarejeni-pametni-telefoni-kako-prepoznati-ponarejen-pametni-telefon

Ponarejeni pametni telefoni: površna zunanjost in neustrezna programska oprema

Zunanji elementi so pri odkrivanju ponaredka najbolj očitni. Bodite pozorni na gumbe na napačnem mestu, manjkajoče/dodatne gumbe, ohišje, ki ne ustreza meram originalnega telefona, neustrezno ohišje kamere, manjkajoči senzor in podobno. Tako boste takoj prepoznali manj kakovostne ponaredke. Bolj sofisticirani prevaranti pa ne spadajo v to kategorijo. Njihove ponarejene pametne telefone boste prepoznali šele med uporabo oziroma med izvajanjem določenih procesov.

Če imate opravka z zasebnim prodajalcem, najprej preverite, da se pametni telefon vklopi. To velja tako za osebno kot tudi za spletno prodajo. Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s priložitvijo dokazov o funkcionalnosti telefona ne bo imel težav. Naj vam posreduje slike z vklopljenim zaslonom, še bolje pa kar kratek videoposnetek, ki prikazuje uporabo telefona. Prav tako se ne bojte zahtevati bolj podrobne slike zaslona, ohišja in ostalih delov telefona. Med nalaganjem telefona preverite, da je operacijski sistem ustrezen. Če temu ni tako, še ni razloga za preplah. Ni nujno, da gre v tem primeru za ponaredek. Vprašajte prodajalca, če je posegal v telefon in namestil ROM po meri.

Če boste dobili občutek, da ima prodajalec preveč pomanjkljivo znanje o telefonih, potem začnite dvomiti v avtentičnost mobilnika. Neustrezen operacijski sistem in slaba imitacija originalne programske opreme spadata med bolj opazne znake ponarejanja. Na spletu si oglejte posnetke in recenzije originalnih pametnih telefonov. Primerjajte ikone in uporabniški vmesnik, v primeru neskladja pa na to opozorite prodajalca. Zapomnite si vse, kar se vam zdi sumljivo in svoje najdbe primerjajte na uradnih spletnih straneh proizvajalcev.

Kot vedno, upoštevajte splošna pravila pri nakupovanju preko spleta, še posebej, če gre za rabljene izdelke. Če je le mogoče, se izogibajte plačilom izven uradnih prodajnih platform, da ne izgubite varnostnega zaledja, ki ga običajno tovrstne platforme zagotavljajo. Osebne nakupe opravite na javnih mestih in se izogibajte gotovini.

Preizkusite (ponarejen) pametni telefon

Res je, da to ni vedno izvedljivo. Kadar pa je, vas rotimo, da si vzamete čas in osebno pregledate rabljene pametne telefone. Če boste ugotovili napako po opravljeni transakciji, je lahko že prepozno. Izvedite nekaj preprostih testov in se prepričajte, da se v notranjosti ne skriva ponaredek.

Preverite, če se strojna oprema ujema z uradnimi specifikacijami

Zmogljivost je poleg kamere najpomembnejša lastnost pri izbiri pametnega telefona. Je tudi eden izmed prvih elementov, ki ob nakupu ponaredka pokaže svoje zobe. Ponarejeni pametni telefoni so pogosto opremljeni s cenejšimi procesorji, procesorji, ki niso ustrezali vnaprej postavljenim standardom proizvajalca ali pa s procesorji, ki so bili zavrženi zaradi tovarniške napake. Delovanje telefona s tovrstnimi procesorji se bo zatikalo tudi pri najbolj vsakdanjih nalogah. Nekatere aplikacije in funkcije morda niti ne bodo delovale, še posebej v navezi z neustreznim operacijskim sistemom.

Pobrskajte po operacijskem sistemu, poglobite se v nastavitve telefona, namestite in zaženite aplikacije, za katere veste, da bi morale delovati. To je splošen nasvet, ki se ga lahko držite pri nakupu katerekoli pametne naprave, še posebej rabljenih produktov, kjer je večja verjetnost, da se znotraj skriva nezdrava baterija ali procesor.

Ponarejeni pametni telefoni ubirajo bližnjice tudi pri ostali strojni opremi: kamere, RAM, shranjevalni pogon in napredne funkcije, kot so NFC ali čitalnik prstnih odtisov. Na srečo lahko na spletu zelo hitro najdete uradne specifikacije in jih primerjate s telefonom v roki. Prepričajte se, da vsa strojna oprema deluje. Vklopite Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, zrcaljenje in druge funkcije. Preizkusite tudi kamere, da se prepričate o funkcionalnosti vseh senzorjev (makro kamera, širokokotni senzor …). Zajemite fotografijo in v podrobnostih datoteke preverite njeno kakovost.

Zaženite CPU-Z ali podobno aplikacijo

Procesor smo že izpostavili kot najpogosteje ponarejen element v telefonu. Da bi se izognili slabši zmogljivosti, obiščite mobilno trgovino in si namestite aplikacijo CPU-Z ali katerokoli podobno aplikacijo, ki vam bo prikazala podrobne specifikacije telefona.

Po namestitvi si oglejte vgrajeno strojno opremo. Na voljo so bolj podrobni in splošni podatki za uporabnike, ki nimajo poglobljenega znanja o telefonih. Vse podatke primerjajte z uradnimi specifikacijami.

Preverite IMEI številko

Vsak telefon ima unikatno 15-mestno številko IMEI, s katero lahko preverite stanje (blokiran, ukraden) telefona. Številko najdete v nastavitvah, v razdelku »O telefonu« ali pa vpišite kodo *#06# v aplikaciji za klicanje. IMEI številko vpišite v iskalnik na spletni strani imei.info. Na ta način boste ugotovili, ali je telefon za določeno omrežje morda zaklenjen. Če vam prodajalec obljublja odklenjen (globalen) telefon, pa je to najboljši način, da se prepričate, če ste dobili obljubljeno.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametni telefoni Android telefoni iOS 16


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več