Telefoni
21.01.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Pomirjujoče novice za uporabnike Instagrama

Uporaba družbenih medijev je pri današnjih najstnikih povsem običajna in vseprisotna, prav tako lastništvo pametnih telefonov, zaradi česar se mnogi strokovnjaki sprašujejo, ali morebitna zasvojenost z njihovo uporabo vodi v depresijo in druge težave z duševnim zdravjem. Raziskava, objavljena pred dnevi, kaže, da so takšni strahovi morda odveč.
Pomirjujoče novice za uporabnike Instagrama
Pomirjujoče novice za uporabnike Instagrama

Študija, objavljena v glasilu Otroška psihologija in psihiatrija, kot so prvič poročali pri časniku The New York Times, združuje približno 40 študij, ki so preučile povezavo med uporabo družbenih medijev ter depresijo in tesnobo pri najstnikih. V zaključku kažejo na to, da povezava v akademskih študijah ni bila dobro utemeljena oziroma je ni.

“V pregledu poudarjajo, da je bila večina dosedanjih raziskav korelacijskih, osredotočenih na odrasle v primerjavi z mladostniki, in je ustvarila kombinacijo pogosto nasprotujočih si majhnih pozitivnih, negativnih in ničnih asociacij,” so zapisali v povzetku študije, ki jo je vodila Candice Odgers, profesorica na kalifornijski univerzi v Irvinu.

Kot kaže, je bila profesorica tudi avtorica študije, objavljene lanskega avgusta v reviji Clinical Psychological Science. Ta nakazuje, da čas, ki ga najstniki preživijo na svojih telefonih in svetovnem spletu, ni porabljen le v slabem smislu. Spremljali so mlajše mladostnike in preizkusili, ali je čas, porabljen za uporabo digitalnih tehnologij, povezanega s slabšimi rezultati duševnega zdravja. Ugotovili so, “da so našli le malo dokazov o dnevnih povezavah med navedenimi spremenljivkami“, poročajo pri UCI News.

Namesto zaključka je Odgersova pomenljivo dodala, naj se starši prenehajo prepirati, ali je uporaba družbenih omrežij in svetovnega spleta za najstnike koristna ali škodljiva ter se raje ukvarjajo z iskanjem načina, kako jih čim kakovostneje zaposliti pri aktivnostih, bodisi spletnih ali klasičnih.


Prijavi napako v članku