Računalništvo, telefonija
20.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Politično obarvane objave influencerjev niso politično oglaševanje

Pri Facebooku pravijo, da memi influencerjev niso politični oglasi.
Politično obarvane objave influencerjev niso politično oglaševanje
Politično obarvane objave influencerjev niso politično oglaševanje

Pri tem družbenem gigantu objav medijskih veljakov in influencerjev ne bodo obravnavali enako kot politične oglase, ki jih v družbenih medijih naročijo politične stranke. Trenutno pr Facebooku posodabljajo knjižnico oglasov, ki so jih naročili politiki, vanjo pa ne bodo vključili politično obarvanih vsebin, ki jih objavijo influencerji. Politiki jih sicer redno angažirajo za izdelavo memov za svoje volilne kampanje.

Zakaj razlika

Ko politik plača objavo na Facebooku, jo algoritem doda v njihovo knjižnico političnih oglasov. Ta želi zagotoviti večjo preglednost nad političnimi kampanjami in omogočiti nadzor nad tem, za katera sporočila politiki plačujejo, da dosežejo čim več ljudi.

Facebook od influencerjev vedno zahteva, da sporočijo, ali so za neko objavo plačani s strani tretje osebe. Te objave pa se nikoli ne bodo pojavile v knjižnici političnih oglasov, tudi če je zanje plačal aktiven politik ali politična stranka.

Glede tega so se za BBC že oglasili pri Facebooku. “Vsebine, ki se tičejo znamčenja, so povsem nekaj drugega kot neposredno oglaševanje, vendar se nam zdi pošteno, če ljudje v obeh primerih vedo, da gre za plačano objavo,” so dejali v posebni izjavi.

Facebookova pravila glede političnega oglaševanja so v ZDA stopila v veljavo leta 2018, drugod po svetu pa lani. Določajo, da mora biti vsak politični oglas ustrezno označen, kdo ga je naročil in plačal. Facebook nato vse oglase umesti v knjižnico, kjer so javno dostopni za obdobje sedmih let.


Prijavi napako v članku