Računalništvo, telefonija
03.09.2012 09:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Policija aretirala prvega moža Piratskega zaliva

Ustanovitelj Piratskega zaliva, Gottfrid Svartholm, bo po vsej verjetnosti kmalu izročen Švedski.
Ustanovitelj Piratskega zaliva, Gottfrid Svartholm, bo po vsej verjetnosti kmalu izročen Švedski.

Švedsko vrhovno sodišče je februarja letos zavrnilo pritožbo upravljavcev spletne strani The Pirate Bay in potrdilo plačilo kazni v višini preračunanih 5,2 milijona evrov. Ustanovitelj Piratskega zaliva, Gottfrid Svartholm, je bil za nameček obsojen še na leto dni brezplačnega bivanja na stroške države. Obsojeni pirat je takoj po obsodbi pobral šila in kopita ter izginil neznano kam. Za njim je bila zato seveda razpisana mednarodna tiralica.

Ustanovitelj Piratskega zaliva, Gottfrid Svartholm, ki je v računalniškem podzemlju poznan pod psevdonimom Anakata, se je izvršilnim oblastem celega sveta spretno izogibal vse od februarja letos. Njegov beg je pred kratkim prekinila kamboška policija, ki ga je aretirala v glavnem mestu Phnom Penh. Kljub temu, da je bila za ustanoviteljem Piratskega zaliva razpisana mednarodna tiralica, trenutno še ni povsem jasno, zakaj je bil možakar aretiran.

Aretacijo prvega moža spletnega portala The Pirate Bay doslej niso komentirale niti kamboške niti švedske policijske sile. Kamboška policija naj bi se o ozadju aretacije Gottfrida Svartholma razjasnila še v prvi polovici avgusta. Ne glede na »razlog« aretacije bo Švedska kmalu zagotovo zaprosila za njegovo izročitev. Če bo kamboška oblast ugodila njeni zahtevi, bo prvi mož spletnega portala The Pirate Bay za dobro leto dni odšel na hladno. K tej kazni bo moral možakar seveda prišteti še nekaj dodatnih mesecev na račun bega v tujo državo.


Prijavi napako v članku