Računalništvo, telefonija
25.02.2019 08:23
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poklici, ki jih v roku 15 let ne bo več

Kai-Fu Lee, avtor knjižne uspešnice AI Superpowers
Kai-Fu Lee, avtor knjižne uspešnice AI Superpowers

Vsi se zavedamo, da bodo roboti, umetna inteligenca in druge nove tehnologije močno vplivale na delovna mesta, poklice, način dela. Nekatera delovna mesta bodo ukinjena, ponekod se bo število le zmanjšalo, spet nekje drugje se bo spremenil le sistem dela. V povprečju bo naše delo zajemalo vedno manj rutinskih, ponavljajočih se opravil in vzporedno bo nastalo več prostora za kreativno, raziskovalno in razvojno plat.

Nekateri poklici bodo izginili, pojavili pa se bodo popolnoma novi. To se je dogajalo že v preteklosti, tako da samo po sebi ni nekaj novega, za razliko od tega česar smo bili navajeni do sedaj, pa se bodo spremembe dogajale veliko hitreje in v širšem obsegu. Če smo v preteklosti imeli več časa za prilagajanje tovrstnim spremembam in se je vse skupaj dogajalo v nekem naravnem, spontanem ritmu, bo sedaj vse skupaj veliko bolj drastično in korenito, predvsem pa bo vplivalo na veliko število ljudi.

Seveda, ko je govora o robotih, prvo pomislimo na delovna mesta v proizvodnji, kjer je veliko ročnega, ponavljajoča se dela. Ta dela bodo kaj kmalu vsa avtomatizirana. Kaj pa pisarne? So delovna mesta v pisarnah varna? Za marsikatero delo, pri kateremu vložimo veliko umskih sposobnosti, ki še zdaleč ni rutinirano, mislimo da je na varni strani. Pa je temu res tako?

Kaj pravijo poznavalci

Kai-Fu Lee, avtor knjižne uspešnice AI Superpowers pravi, da se ljudje niti ne zavedajo kakšen vpliv bo imela umetna inteligenca na ta del njihovega življenja. V roku 15 let naj bi zamenjala 40 odstotkov današnjih delovnih mest. Poklici, ki so vezani na raziskave trga, prodajo, skladiščenje in transport bodo v zatonu. Pravi tudi, da se slabo piše zaposlenim v telemarketingu, podpori strankam, blagajnikom, kurirjem, uradnikom, varnostnikom in celo knjigovodjem ter finančnim analitikom.

Umetna inteligenca je namreč sposobna iskati in zbrati relevantne podatke s celotnega spleta,upoštevati veliko število posrednih in neposrednih dejavnikov ter na podlagi velike količine informacij narediti analizo. Odlično se lahko odreže tudi kot prodajno osebje, zna uporabiti profile kupcev, njihove pretekle nakupe in iz velike količine podatkov razbrati njihovo čustveno stanje. Tako je sposobna najti najbolj primerne načine za uspešno prodajo, morda pri telefonskem klicu uporabi pomirjajoč ženski glas ali pa prepričevalen moški ton. Da lahko umetna inteligenca preko telefonske zveze deluje zelo avtentično so lani dokazali pri Googlu, ko je Duplex asistent brez težav komuniciral po telefonu. Zaradi popolnoma pristnih človeških odzivov, sogovorniki na drugi strani niso niti podvomili, da nimajo opravka s pravim človekom.

Kdo si lahko oddahne

Poklici, ki jih bo prihodnost najverjetneje obvarovala so tisti, kjer gre za medčloveške povezave oziroma je potrebna kreativnost. Obstoj naj bi bil najbolj zagotovljen različni terapevtom, nutricionistom, zdravstvenim negovalcem, psihiatrom, učiteljem, odvetnikom in pa seveda vsem poklicem, ki se ukvarjajo z raziskovanjem in razvojem, kot na primer znanstveniki, računalniški inženirji, razvijalci umetne inteligence ipd.

Prihodnost ni samo črna, saj prinaša tudi popolnoma nove poklice in dela po katerih se šele danes počasi kažejo potrebe, ki so posledica tega istega tehnološkega razvoja, pa tudi klimatskih in družabnih sprememb. Tako lahko v prihodnosti pričakujemo poklice, ki bodo vezani na ekološko noto, masovne podatke, socialne medije, splet in seveda na umetno inteligenco.

Vseeno pa ostaja odprto vprašanje ali bo umetna inteligenca sposobna tudi kreativnih procesov. Že danes je sposobna izdelati umetnine, pa naj si bo slikarske ali glasbene. Lani je ugledal luč sveta tudi film z naslovom More Human Than Human (Bolj človeški od človeka), kjer režiser skozi dokumentarec poskuša izdelati inteligentnega robota, ki bi bil sposoben njegovega dela in bi ga lahko tako nadomestil. Smo torej ogroženi popolnoma vsi?


Prijavi napako v članku