Računalništvo, telefonija
18.02.2017 14:53
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S čim se je Opera spravila nad Chrome in Firefox?

S čim se je Opera spravila nad Chrome in Firefox?
S čim se je Opera spravila nad Chrome in Firefox?

Spletni brskalnik Opera že dalj časa ni med najbolj priljubljenimi, saj ga trenutno na namiznih in prenosnih računalnikih uporabljata le okoli dva odstotka uporabnikov svetovnega spleta. Kljub temu gre za odličen izdelek, kar se je pokazalo tudi z nedavno odločitvijo, ki bo zagotovo razveselila tiste, ki želijo po spletu brskati nekoliko drugače. Podjetje Opera Software je namreč pred kratkim pripravilo povsem nov grafični vmesnik »Reborn«, ki se od dosedanjega razlikuje tako po videzu, kot številnih novih funkcijah.


Novi uporabniški vmesnik uporabnikom omogoča precej boljšo integracijo s sodobnimi spletnimi storitvami, predvsem pa z družbenimi omrežji. Ta namreč omogoča, da do sporočilnega sistema Facebook Messenger neposredno dostopate kar preko orodne vrstice, tako da je ta vedno na dosegu roke. V bližnji prihodnosti pa bodo pri Operi dodali še druga družbena omrežja. Poleg tega je grafični vmesnik Opera Reborn še prijazen za deskanje po spletu in nudi takojšen dostop do najbolj zanimivih možnosti.

Oblikovalci Opere so spremenili videz stranske orodne vrstice, ki omogoča hitro izbiro možnosti in v primerjavi s sorodnimi rešitvami deluje povsem brez težav. Ta je bila vzeta iz projekta Opera Neon, ki je bil javnosti predstavljen v začetku letošnjega leta. Novost prinaša povsem nov način upravljanja s spletnimi stranmi, pri čemer so uporabnikom na voljo deljeni zasloni, besedilna obvestila in možnost zajemanja zaslonskih slik. Piko na i pa dajejo okrogle ikone, ki ponazarjajo priljubljene spletne strani. Pri tem je na voljo še napredni pametni sistem Gravity, ki poskrbi za to, da so najbolj priljubljeni zavihki postavljeni v obliki krogov. Druge funkcije obsegajo še vgrajeni predvajalnik video vsebin, upravljavec prenosov, galerija slik ter možnost prikaza dveh spletnih strani na enem zaslonu.

Novi spletni brskalnik Opera je že na voljo za prenos na spletni povezavi http://bit.ly/Opera-Reborn. Pri tem velja omeniti, da gre tu za različico, ki je bolj kot ne namenjena programerjem.


Prijavi napako v članku