Programska oprema
12.09.2008 09:30

Deli z drugimi:

Share

Podjetje Canonical bo financiralo Linux izboljšave

Ustanovitelj podjetja Canonical, Mark Shuttleworth, je najavil, da bo podjetje najelo profesionalne razvijalce in strokovnjake, s pomočjo katerih bodo izboljšali uporabnost programske opreme na Linux namizjih. Hkrati bodo tesno sodelovali z razvijalci obstoječe programske opreme, da bodo spremembe lahko vidne tudi na drugih distribucijah. Na ta način želi podjetje Canonical uporabnikom približati namizje Linux in povečati uporabniško izkušnjo.

Karizmatični Shuttleworth se je pred kratkim že prebil na naslovnice, ko je pozval odprtokodno skupnost, naj spremenijo Linux v platformo, ki bo prinašala večjo uporabnost in privlačnost kot jo ponujata podjetji Apple in Microsoft. To misel je pretekli ponedeljek, ob najavi naslednje različice distribucije Ubuntu, tudi ponovil.

Podjetje Canonical izdeluje Linux distribucijo Ubuntu, ki izhaja dvakrat letno. Številke različice pomenijo leto in mesec izida, delovno ime pa vedno vsebuje dve besedi, ki se začneta na enako črko, le-ta pa mora biti od pretekle različice, naslednja po abecedi. Trenutno aktualna različica 8.04 tako nosi delovno ime Hardy Heron, različica 8.10, ki bo izšla konec oktobra Intrepid Ibex in naslednja 9.04 Jaunty Jackalope.


Prijavi napako v članku