Programska in razvojna orodja
29.07.2016 21:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podjetje Alphabet, katerega storitve uporabljate vsak dan, objavilo dobre poslovne rezultate

Podjetje Alphabet je uradno pričelo s poslovanjem!
Podjetje Alphabet je uradno pričelo s poslovanjem!

Verjetno marsikdo izmed bralcev ne pozna eno leto starega podjetja Alphabet. Vendar pa brez dvoma uporablja storitve, ki jih podjetje ponuja in to vsak dan po več ur. Govora je seveda o matičnem podjetju Googla, ki od lani predstavlja zgolj hčerinsko podjetje znotraj Alphabet. Razlog zakaj so se pri Googlu odločili za takšen korak je preprost. Google je sčasoma začel širiti svoje delovanje na tako veliko število področij, da vsako izmed njih zdaj predstavlja lastno poslovno enoto. S tem je za investitorje lažje oceniti koliko prihodkov in morebiti dobička ustvarjajo posamezna hčerinska podjetja.

Prihodki Alphabet so v drugi četrtini letošnjega leta, v primerjavi z drugo četrtino lani, zrasli za 21 odstotkov. Glavna razloga za takšno rast prodaje sta dva in sicer mobilna platforma ter video. Google je veliko časa in denarja invstiral za izboljšanje svojih storitev na pametnih napravah in temu primerno se to zdaj tudi obrestuje. Video pa počasi postaja najpomembneši medij za oglaševanje in v tem pogledu v ospredje vse bolj prihaja YouTube. Zanimivo pri poslovnih rezultatih matičnega podjetja Alphabet pa je dejstvo, da je kar za 99 odstotkov celotnih prihodkov odgovorno hčerinsko podjetje Google.

Alphabet je s predstavljenimi rezultati presenetil saj analitki niso pričakovali tako dobrih poslovnih rezultatov. Kljub temu pa sta v tem trenutku dve problematični področji. Prvo predstavlja padajoči prihodek za klik na oglas. Povprečni znesek, ki ga Google pri tem zasluži je v omejnenem obdobju, v primerjavi z enakim obdobjem lani, padel za 7 odstotkov kar ni nezanemarljivo. Drugo problematično področje znotraj podjetja Alphabet pa predstavljajo številni projekti s katerimi se podjetje ukvarja. Razvoj interneta s pomočjo balonov, avtonomnih vozil in podobno ustvarja velike izgube, ki so v samo treh mesecih nanesle za slabih 500 milijonov EUR minusa. Vendar pa finančne trge to zaenkrat še ne moti saj ključni vir prihodkov, oglasi, še uspejo vse skupaj uspešno financirati.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku