Programska oprema
16.06.2005 10:19

Deli z drugimi:

Share

Podjetja slabo pripravljena na vohunske programe


Vohuni so na vsakem koraku!

Panda Software je izvedla raziskavo med 650 svetovnimi podjetji, s katero je želela ugotoviti, kako sprejemajo grožnjo, ki jo vohunski programi predstavljajo njihovim informacijskim sistemom. Ugotovili so, da se 99 odstotkov podjetij zaveda, kako lahko tovrstni škodljivi programi ogrozijo normalno delovanje računalnikov. Najbolj zaskrbljujoča statistika pa je, da kljub resnosti te grožnje, velik del podjetij ne pozna ukrepov za borbo proti vohunskim programom.

Z raziskavo so ugotovili tudi, da je 53 odstotkov anketiranih podjetij že bilo žrtev napadov vohunskih programov. 74 odstotkov se jih zaveda neposrednih učinkov vohunskih programov: kraje podatkov, povezanih z navadami uporabnikov na internetu. Udeleženci raziskave so skupne učinke razporedili tudi glede na pomembnost: upočasnitev prizadetih računalnikov (84%), izgubljeni čas zaradi ponovnega vzpostavljanja sistemskih nastavitev (59%), zmanjšanje produktivnosti (49%) in splošno povečanje števila težav na računalnikih (47%). Podjetja poznajo kanale, prek katerih se širi vohunsko programje, najbolj zaskrbljujoče se jim zdi nalaganje z interneta (70%), ki mu sledijo oglasi pop-up.

Med ukrepi, za katere podjetja verjamejo, da zadostujejo za zaščito pred vohunskim programjem, so navedla posodobljene protivirusne programe (70%) in/ali namestitev specifičnega orodja za borbo proti vohunskim programom.


Prijavi napako v članku