Računalništvo, telefonija
14.11.2007 14:49
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pobuda Unlimited Potential uspešna tudi v Sloveniji


Utrinek s tiskovne konference.

Slovenska podružnica Microsofta je predstavila pobudo Unlimited Potential v Sloveniji, v okviru katere potekajo različni programi, s katerimi podjetje dejavno sodeluje pri preoblikovanju izobraževanja, spodbujanju lokalnih inovacij in odpiranju priložnosti za lokalno gospodarstvo. Poleg ostalih delov pobude je Microsoft predstavil tudi programa Učimo se za življenje ter Partnerji v učenju, s katerim Microsoft šolam pomaga pri vzpostavitvi lastnih portalov za predstavitev in komunikacijo.

Na konferenci za novinarje je Microsoft poudaril, da pobuda Unlimited Potential predstavlja nadaljevanje in razširitev vizije računalnika v vsakem domu, ki je podjetje vodila od samega nastanka. S pobudo želi Microsoft sodelovati pri oblikovanju okolja, ki spodbuja inovacije in v katerem imajo vsi posamezniki možnost najbolje izkoristiti tehnologijo za uresničevanje svojih potencialov.

Učimo se za življenje
V okviru svojih prizadevanj v Sloveniji je Microsoft predstavil programe, ki delujejo v Sloveniji, in njihove rezultate. Program Učimo se za življenje je namenjen izobraževanju manj privilegiranih posameznikov, Microsoft pa ga izvaja v sodelovanju z organizacijo MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije). Sodelovanje poteka od leta 2005, v tem času pa je bilo po vsej Sloveniji odprtih 12 izobraževalnih središč, za katera je Microsoft zagotovil programsko opremo in do danes finančna sredstva v višini 160.000 USD.

»Glavni namen našega projekta je povečati možnosti zaposlitve med manj privilegiranimi posamezniki in skupinami. Glavne izzive predstavljajo potreba po na znanju temelječih projektih v prizadetih regijah, staranje prebivalstva in slabo obvladanje računalniških veščin. Najpomembnejši vidik je, da se naši izobraževalna središča ne osredotočajo le na mlade, temveč tudi na starejše prebivalstvo. Na ta način premoščajo medgeneracijski razkorak in prinašajo prednosti lokalnemu prebivalstvu,« je dejal Matjaž Medvešek, koordinator programa Učimo se za življenje pri zavodu MISSS.

Najnovejša pridobitev programa Učimo se za življenje je mobilna učilnica, s katero bodo izvajalci izobraževanj dosegli tudi področja, kjer ni primerno opremljenih lokacij za izvajanje programa. Microsoft in MISSS sta se pri uvajanju mobilne učilnice povezala z organizacijo ŠMOCL (Študentski Mladinski Otroški Center Laško). Izobraževanja že potekajo v občinah Laško in Radeče, izvajalci pa načrtujejo širitev v občini Šentjur in Vojnik.

»Vedno bolj postajamo na znanju temelječa družba, a digitalna pismenost v Sloveniji ostaja težava. Te veščine in računalniška pismenost so ključnega pomena v naših prizadevanjih, da bi naša država postala inovativna in globalno konkurenčna. Cenimo Microsoftova prizadevanja za zmanjšanje digitalnega razkoraka in povečanje ravni pismenosti, kar pripomore tudi k lažji zaposljivosti brezposelnih oseb,« je povedala mag. Janita Eržen, direktorica Območne enote Ljubljana Zavoda za zaposlovanje RS.

»Program Učimo se za življenje se je pokazal za izredno uspešnega,« je povedal Matej Potokar, generalni direktor, Microsoft d.o.o. »Do danes smo z izobraževanji dosegli že več kot 1300 ljudi, medtem ko je okoli 6000 posameznikov izkoristilo možnost uporabe opreme v centrih. Z mobilno učilnico dosežemo še več ljudi in jim omogočimo, da izboljšajo svoj položaj z izobraževanjem o uporabi informacijskih tehnologij.«

Partnerji v učenju
Na konferenci za novinarje je Microsoft predstavil tudi program Partnerji v učenju. S to pobudo si podjetje prizadeva pomagati izobraževalnim ustanovam na treh ključnih področjih: z občutnim izboljšanjem informacijsko-tehnološke pismenosti med zaposlenimi, s podporo učiteljem in šolam pri razvoju notranje inovativne kulture ter s sodelovanjem s šolami pri pripravi učencev na digitalno delovno okolje. Za aktivnosti v šolstvu v Sloveniji, del katerih je tudi iniciativa Partnerji v učenju, Microsoft nameni okoli 100.000 USD letno.

V okviru programa Microsoft izvaja brezplačna izobraževanja s področja uporabe informacijske tehnologije za učitelje. Na teh tečajih so zabeležili že več kot 3000 udeležencev. Poleg tega podjetje nudi podporo pri razvoju in oblikovanju novih učnih gradiv ter razvija brezplačne rešitve za izobraževalni segment. Microsoft tudi dejavno podpira povezovanje in prenos znanja med učitelji. Portal OdprtaOkna.si, ki je namenjen povezovanju in informiranju, združuje preko 1500 učiteljev in beleži več kot 20.000 obiskov mesečno.

Microsoft je predstavil tudi projekt brezplačne postavitve 100 portalov za 100 slovenskih šol. Pri tem gre za rešitve, temelječe na tehnologiji, ki omogoča šolam preprosto vzpostavitev spletne prisotnosti, komunikacijo s svojimi ciljnimi javnostmi in zagotavljanje novih storitev.

»Projekt 100 portalov za 100 slovenskih šol nam je omogočil, da smo na sodobni platformi vzpostavili spletno stran šole. To nam nudi komunikacijo z učenci, starši in seveda drugimi šolami. Zagotovljena podpora in preprosto urejanje vsebin nam omogočata, da se osredotočimo na vsebine in ne na tehnologijo in razvoj. Tako se lahko posvetimo temu, v čemer smo najboljši – učenju,« je povedal Robert Gajšek, ravnatelj OŠ Hruševec-Šentjur.

»Pobuda Unlimited Potential predstavlja razširitev naših obstoječih prizadevanj na področju odpiranja priložnosti,« je povedal Potokar. »Naše poslanstvo je pomagati posameznikom, da uresničijo svoje potenciale, in prepričani smo, da bomo s programi v okviru te pobude to omogočili še več ljudem.«


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več