Računalništvo, telefonija
28.04.2014 18:34

Deli z drugimi:

Share

Po avtomobilih zdaj še električna letala

V prihodnosti bomo potovali z letalskimi hibridi.
Po avtomobilih zdaj še električna letala
Po avtomobilih zdaj še električna letala

Drugi največji proizvajalec potniških letal, evropski Airbus, je objavil ambiciozne načrte za razvoj in uporabo električnih pogonskih agregatov za potniška letala do 100 sedežev. S tem bi lahko znova postali konkurenčni na trgu, ki ga v tem trenutku dominirajo proizvajalci regionalnih letal.

Letošnjega marca so v ta namen začeli s testiranjem obnašanja in zanesljivosti električnih agregatov na enosedežnem letalu imenovanem E-Fan. Manj kot 7 metrov dolgo in slabih 10 m široko letalo poganjata dva 30 kilovatna elektromotorja. Pri tem bi naj končna letala poganjala kombinacija med električnih in klasičnih motorjev, ki jih poznamo danes pri hibridnih vozilih.


Z uporabo nove pogonske tehnologije bi se dramatično znižala poraba goriva. Pri Airbusu so prvi izračuni pokazali znižanje porabe goriva na tipičnem poletu za 75 odstotkov. Elektromotorji bi se namreč uporabili pri vzletu in vzpenjanju. Trenutkih, ko je poraba goriva največja. Pozitiven stranki učinek bi bil tudi manjši hrup in s tem manj obremenitve za prebivalce, ki živijo v okolici letališč.


Tehnološki navdušenci in okoljevarstveniki bodo morali pokazat strpnost. Pri Airbusu ne načrtujejo razvoja prvega prototipa hibridnega potniškega letala pred letom 2030. Bodo pa do konca tega desetletja na voljo že manjša športna letala na hibridni pogon.


Prijavi napako v članku