Računalništvo, telefonija
19.03.2006 19:16

Deli z drugimi:

Share

Pinnacle Studio Plus 10


Desetko najdemo v lični škatli.

Za Pinnaclov priljubljeni program za urejanje videa Studio smo vajeni, da se iz leta v leto vrača z nekaj manjšimi popravki in dodatki. Kar seveda ni narobe, prej obratno. Toda letos, z jubilejno 10 različico, so stvari drugačne.

Lansko leto je Pinnacle Systems kupilo podjetje Avid, ki pa na presenečenje vseh poznavalcev pri tokrat opisanem programskem paketu ni uvedlo večjih sprememb. Nenazadnje se dobre ekipe ne menja, kajne.

Večje spremembe izvirajo od drugod. In sicer je Pinnacle Studio Plus svojo novo podobo in funkcionalnosti podedoval po programu Liquid Edition nemške programske hiše Fast, ki jo je bil prej kupil Pinnacle. Prav Liquid Edition pogon sedaj poganja novi Studio.


Delo s programom je enostavno – vse je pri roki.

Kakorkoli pogledamo, je to dobra novica za nas uporabnike, saj je tudi po zagotovilih Pinnacla tehnologija, uporabljena v pogonu Liquid Edition zmogljivejša od tiste, uporabljene v dosedanjih Studio produktih. Še več, po večtedenskem testiranju lahko potrdim, da je program sedaj postal bistveno bolj stabilen (kar je bila pravzaprav rak rana prejšnjih Studiov), saj ga niti enkrat nisem uspel spraviti na kolena.

Programski paket Studio je sedaj na voljo v večih različicah, začenši s ceno 12.700 za vstopni model. Sami smo preizkusili različico Pinnacle Studio Plus, katero prodajalci cenijo na 17.400 SIT in uporabnikom ponuja več dobrot. Uporabniki smo deležni predvsem dodatnih filtrov, efektov in prehodov, hkrati pa lahko obdelujemo dva video posnetka (dve video stezi). Sodobnim časom primerno je v program vključena tudi podpora za video formate visoke ločljivosti, t.i. HD (ang. High Definition).


Končen izdelek shranimo na poljuben medij – snemalnik CD in DVD ploščkov je že v programu.

Tako Studio kot Studio Plus lahko kupimo kot zgolj programska paketa ali pa v navezi s strojno opremo (vgradno ali zunanjo). Pri zunanji videozajemni kartici velja izpostaviti strojni Firewire v USB2 pretvornik. Glede na trenutno prakso/stanje, ko vsi osebni računalniki premorejo USB vmesnik, vse kamere pa Firewire vrata, ne pa nujno tudi obratno, je takšna rešitev zlata vredna. Le zakaj se tega ni nihče prej spomnil?

Sami smo preizkusili zgolj programsko različico Studio Plus, ki običajnemu uporabniku nudi praktično vse funkcije urejanja videa, ki bi jih potreboval – od zajema preko urejanja vse do shranjevanja končnega izdelka. Programski vmesnik je od različice 9 doživel le manjšo posodobitev, kar je dobro, saj je bil prav uporabniški vmesnik do sedaj eden izmed najboljših delov Studia – vse je namreč na pravem mestu – tam, kjer uporabnik to pričakuje. Pinnacle ponuja tudi veliko čarovnikov, s katerimi začetniki lažje opravijo zadana opravila. Nova je tudi t.i. možnost “SmartMovie”, s katero klik po klik urejamo video posnetek.


Izenačevalnik zvoka je bogato opremljen.

Največ izboljšav pa se skriva pod pokrovom. Zelo uporabne so možnosti realnočasovnega urejanja in prilagajanja avdio posnetkov videu. Večino efektov lahko sedaj prilagodimo in nastavimo na točno določene sličice, kar nam da bistveno večji nadzor nad izdelavo končnega izdelka.

Brez dvoma najboljša izboljšava pa je uporaba moči grafičnega procesorja in pomnilnika za realnočasovni prikaz videa v polni ločljivosti, kar močno razbremeni osrednji procesor. Sprememba, ki bo večini uporabnikov močno olajšala delo. Kljub temu Pinnacle za Studio še vedno priporoča konfiguracijo strojne opreme z vsaj 1,4 gigaherčnim procesorjem, 512 MB pomnilnika in 3 GB prostora na trdem disku.

Če iščete zmogljiv, a obenem enostaven program za urejanje video posnetkov, bo Studio Plus 10 kot nalašč za vas, oziroma mora priti vsaj v boljši izbor. Kljub deseti različici ga ocenjujemo z devetko, a hkrati dodajamo, da je to najboljši Studio doslej.

Ocena: 9

Prednosti:
+ enostavna uporaba
+ HD združljivost
+ dodatki
+ vrednost glede na ceno

Slabosti:
– zgolj dve video stezi


Prijavi napako v članku