Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Življenjski slog
05.01.2023 12:08

Deli z drugimi:

Share

Pet nasvetov, da boste zagotovo izpolnili novoletno zaobljubo

Vsako leto enak postopek. Zastavimo si peščico zaobljub z dobrimi nameni. Več gibanja, bolj zdravo prehranjevanje ali morda več prebranih knjig. Navdušeni smo in motivirani, da nam bo tokrat (končno) uspelo spreobrniti življenje na bolje. Nam bo? Odvisno, kako trdno bomo sledili začrtani poti in ne bomo obupali. Vse skupaj bo neprimerno lažje, če se bomo držali petih nasvetov.

Novo leto kot prispodoba za nov začetek je pravi čas, da obrnemo list in se odločimo za spremembe, ki bodo tok življenja preusmerile v boljšo smer. Po raziskavi organizacije Expat Insider se pri novoletnih zaobljubah pogosteje osredotočamo na spremembe življenjskega sloga. Po drugi strani pa raziskava švedskih raziskovalcev na univerzi v Stockholmu kaže, da so cilji pogosto povezani tudi s počutjem. Približno 33 odstotkov vprašanih se je odločilo za več telesne dejavnosti, 20 odstotkov želi znižati telesno težo in 13 odstotkov spremeniti prehranjevalne navade, medtem ko se je 9 odstotkov ambiciozno odločilo za osebnostni razvoj.

Kljub nespornim dobrim namenom se vedno znova izkaže, da se zelo težko držimo zaobljub dlje kot do valentinovega. Tako meni 30 odstotkov sodelujočih v raziskavi švedskih raziskovalcev in celo 80 odstotkov v raziskavi Expat Insiderja.

Sprejemanje zaobljub je preprosto. Na žalost pa se jim enako preprosto tudi odpovemo. Spreminjanje utečenih navad zahteva čas in energijo. Na kar dostikrat pozabimo. Radi zanemarimo stroške in trud, ki so potrebni, da bi dosegli zastavljeno spremembo. Ko začnemo razmišljati o tem, hitro najdemo cel kup izgovorov. Prepričamo se, da nam je že spodletelo, kar slabo vpliva na samozavest in predvsem motivacijo. Za oblikovanje nove navade so potrebni približno trije meseci, ko moramo ohranjati motivacijo in ne vreči puške v koruzo. Motivacijo delimo na štiri faze: iniciacije, vztrajanje, vzdrževanje in dokončevanje. Pomembno je, da v nobeni ne obupamo. Največkrat se to pripeti v fazi vzdrževanja, ko se nam zazdi, da si po uspešno zaključeni fazi vztrajanja lahko privoščimo manjša odstopanja.

»Naprej me žene predvsem to, da verjamem, da še vedno zmorem smučati hitro, se boriti za najvišja mesta. Lahko rečem, da obožujem svojo službo. In dokler bom verjela, tudi če mi ostali pravijo, da bi se morala posloviti, bom vztrajala. Nenazadnje, če bi se v karieri ozirala na mnenja, da bi morala končati, potem bi to morala storiti že pred leti. Potem tudi ne bi prišlo do uspehov in zmag. Če verjamemo v to, kar počnemo, je to dovolj velik razlog, da vztrajamo,« je v intervjuju povedala naša vrhunska športnica Ilka Štuhec.

Kadar je v središču novoletnih zaobljub izboljšanje telesne pripravljenosti, spreminjanje prehranjevalnih navad ali usmeritve v samorazvoj in se sprašujete, kako ohraniti motivacijo ter se držati odločitev, da bi dosegli zastavljene cilje, takrat pomaga teh 5 preprostih nasvetov.

  1. Natančno določite cilj.

Namesto ohlapnega, kot je na primer, »želim shujšati«, si zastavite jasen cilj. »Z vadbo v fitnesu 3-krat tedensko bom izgubil 5 kilogramom. Ali v primeru, ko je cilj več gibanja. »Vsak dan bom naredil 10 tisoč korakov«. Če natančno vemo, kaj želimo in kako bomo to dosegli, močno povečamo možnosti, da bo cilj dosežen.

  1. Zaobljuba naj bo skladna z osebnimi vrednotami

Vedno bomo naredili vse, kar je v naši moči in bomo bolje motivirani doseči cilj, katerega pomen je globoko zakoreninjen v osebne vrednote. Na primer. Pogosteje boste telovadili, če boste to počeli zato, da bi se počutili bolje in gradili samozavest, kot zaradi lepšega videza na družbenih omrežjih.

  1. Pravilno oblikujete namero

Motivacijska teorija »X« in »Y« je učinkovit, kadar želite poglobiti znanje, prebrati več knjig, poslušati več podkastov ali sodelovati na več seminarjih. Da je uspešna, morate pravilno oblikovati namero. Če se zgodi »X«, potem bom naredil »Y«. Na primer: »takoj ko pridem domov, bom začel brati knjigo«. Tehnika omogoča, da zelo natančno določimo, kaj, kdaj in kako bomo nekaj dosegli. Znanstvene raziskave Petra Gollwitzerja dokazujejo, da na ta način lahko povečamo uspešnost doseganja zastavljenega cilja za med 200 in 300 odstotki.

  1. Vizualizacija procesa

Prestavljajte si pot. Posamezne korake, ki so potrebni, da bi dosegli zastavljen cilj. Nikar se ne osredotočajte samo na pozitiven izid, kajti ta največkrat odvrača od akcije. Pomembno je, da si zastavimo skladen načrt, ki vključuje, kaj storiti v nepredvidljivih razmerah. Ko gre kaj narobe. Zaobljube vedno zahtevajo žrtvovanje. Vizualizacija, kaj storiti, ko se pojavijo težave, pa pomaga, da se lažje soočimo z negativnimi mislimi. Občutek zadovoljstva in veselja, ko jih premagamo, je zato toliko večji.

  1. Ocenite napredek

Da bi se odzvali na potrebe uporabnikov, podjetja nepretrgoma razvijajo nova orodja, ki pomagajo doseči zastavljene cilje in strasti. Nekatere sodobne tehnologije delujejo motivacijsko. Dokaz o majhnem napredku sproži naval pozitivnih čustev in spodbudi, da smo še bolj dejavni. Zato je vredno spremljati napredek in izkoristiti izdelke, ki so na voljo, da bomo lažje dosegli zastavljene osebne cilje.

»Zavedamo se, kako pomembna je podpora novih tehnologij pri ohranjanju motivacije, zato izdelke oblikujemo za ljudi in njihove potrebe,« je dejal Matjaž Kermelj iz Huaweia. »Zahvaljujoč napravam podjetja Huawei bo izpolnjevanje novoletnih zaobljub lažje in prijetnejše. Športne ter cilje izboljšanja počutja in zdravja vam bo pomagala izpolniti inovativna pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro. Ponuja več kot 100 športnih načinov in obenem omogoča, da si ustvarite pametne poosebljene načrte vadb skladne s sposobnostmi, zgodovino dejavnosti in zastavljenimi osebnimi cilji. V primeru, da ste na poti osebnostnega razvoja, potem se pri poslušanju podkastov ali učenju tujega jezika odlično obnesejo napredne brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro 2 z izredno učinkovitim odpravljanjem hrupa. Omeniti moram najmanj še vrhunska pametna telefona Huawei Mate 50 Pro in Huawei nova 10, ki vam v vsakem trenutku omogočata dostop do neokrnjenega nabora aplikacij v trgovini AppGallery

Huawei bo z vami naslednjih 365 dni, da bi vam pomagal vztrajati pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub. Vabljeni, da spremljate računa na Instagramu in Fecebooku, kjer boste redno obveščeni o tehnoloških novostih in kako vam pametna tehnologija pomaga do uspešnega in zdravega življenja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več