Računalništvo, telefonija
26.08.2018 07:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite se nove zlonamerne kode za macOS

Pazite se nove zlonamerne kode za macOS
Pazite se nove zlonamerne kode za macOS

Številne raziskave v lanskem letu so pokazale, da se je kar precejšen del uporabnikov Applovih računalnikov vendarle zbudil, saj so na osebne računalnike že namestili kakovostne protivirusne rešitve. Brezskrbni časi so zanje namreč že zdavnaj mimo, saj je operacijski sistem MacOS zaradi priljubljenost vse bolj zanimiv za nepridiprave. To dokazuje tudi najnovejša zlonamerna koda za Applove računalnike, ki so jo na spletu odkrili varnostni strokovnjaki podjetja Kaspersky.

Nova zlonamerna koda menovana AppleJeus je zakrita v obliki navidezno nedolžnih aplikacij za sledenje in trgovanje z vrednostjo digitalnih denarnih valut. Ko je zlonamerna koda nameščena, ta vzpostavi stik z oddaljenim strežnikom, temu pa posreduje različne informacije o okuženem računalniku. Poleg tega poskrbi še za to, da se na Applov računalnik namesti zlonamerna koda, ki nepridipravom omogoči prost dostop do operacijskega sistema in vseh shranjenih podatkov.

Čeprav so škodljive programske kode za Applov operacijski sistem MacOS še vedno zelo redke, to še ne pomeni, da se uporabniki z njimi ne bodo okužili. Zaradi tega vsem uporabnikom Applovih računalnikov priporočamo namestitev kakovostne protivirusne rešitve, neprestano posodabljanje operacijskega sistema in nameščanje izključno legalne programske opreme oziroma programov iz zaupanja vrednih spletnih virov.


Prijavi napako v članku