Računalništvo, telefonija
10.08.2010 12:09
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Papirnate knjige le še do leta 2015?

Nicholas Negroponte verjame v prevlado elektronskih knjig nad papirnatimi izdajami.
Nicholas Negroponte verjame v prevlado elektronskih knjig nad papirnatimi izdajami.

Če gre verjeti napovedim Nicholasa Negroponta, se papirnatim knjigam v bližnji prihodnosti piše zelo črna prihodnost. Pobudnik najcenejšega prenosnega računalnika na svetu XO, ki ga je zasnovalo združenje One Laptop Per Child (OLPC) je namreč trdno prepričan, da bo konec leta 2015 le še zanemarljivo število tistih, ki bodo za izobraževanje in kakovostno preživljanje prostega časa uporabljali papirnate knjige.

Da se papirnatim knjigam počasi bliža zadnja ura, kažejo pred kratkim objavljeni podatki o njihovi prodaji. Spletna prodajalna Amazon je na primer v zadnjih treh mesecih prodala več knjig v elektronski obliki kot tistih v papirnati in to okoli 43 odstotkov. V zadnjem mesecu je bilo, predvsem zaradi nižjih maloprodajnih cen bralnika Kindle, prodanih celo 80 odstotkov več elektronskih knjig.

Da bodo papirnate knjige kmalu postale del naše zgodovine, verjame celo ameriško združenje založnikov. To je namreč na področju prodaje elektronskih knjig v slabem letu dni zabeležilo kar 207-odstotno rast. Ali vi verjamete napovedim Nicholasa Negroponta, da se papirnatim knjigam v bližnji prihodnosti piše črna prihodnost?


Prijavi napako v članku