Računalništvo, telefonija
25.11.2015 14:58

Deli z drugimi:

Share

Panda Security razkriva usmerjene napade na javne organizacije po vsem svetu

Panda Security razkriva usmerjene napade na javne organizacije po vsem svetu
Panda Security razkriva usmerjene napade na javne organizacije po vsem svetu

PandaLabs v zadnjem četrtletnem poročilu opozarja na val kiber napadov, kjer sta bila ogrožena varnost in podatki različnih vladnih institucij.

Tako imenovana kiber vojna med državami je sicer prisotna že nekaj let, a so v zadnjem času pri PandaLabs zaznali večje zanimanje med državami za ogrožanje varnost in informacij različnih vlad. Eden od najbolj pomembnih napadov v zadnjem obdobju je bil uperjen proti organizaciji “Hacking team”, ki nadzira številna orodja za kiber špijonaže in kiber napade za različne vlade po vsem svetu.

Ta val napadov, ki se je zgodil v tretjem četrtletju tega leta, je med drugimi ogrozil tudi Pentagonov neklasificiran e-poštni sistem. To je bilo storjeno s pomočjo zelo prefinjenega napada, za katerem skoraj zagotovo stoji tuja vlada. Še več, pri FBI so med teroristi v strategijah zaznali rast zanimanja za začetek kiber terorističnega napada na ZDA, ki izgleda, da je v fazi planiranja.

Preko 21 milijonov novih primerkov zlonamerne kode
Četrtletno poročilo PandaLabs je zbrala tudi podatke o številu novih primerov škodljivih kod, ustvarjenih v tem obdobju. Čeprav je v tem času v letu po navadi viden padec novih vzorcev, je bilo letos 21 milijonov novih groženj, kar je v povprečju 230.000 na dan.

Hekerji za napade uporabljajo trojance, ki ga štejemo med najbolj pogosti malware (69,15%) in povzročajo največ okužb (77,64%). Sledijo tradicionalnimi virusi (11,34%), posebno pozornost pa moramo nameniti potencialno neželenim programom (PUP), ki padejo v kategorijo »drugi« (7,96%).

Kontrola naprav – najpogostejša metoda

To četrtletje je potrdilo, da je Internet stvari zdaj del našega digitalnega življenja. Ta prinaša tudi nova tveganja in odpira možnosti, da postanemo žrtve napada. Obstajajo namreč nove metode ogrožanja naše varnosti.

Podjetja, kot sta Jeep Cherokee in Land Rover, sta tudi bila tarči napadov – oziroma njihova vozila. Slednja sta morala obvestiti 65.000 strank o nadgradnji sistema, ki je nepridipravom omogočal odklep vrat preko Interneta.

Kitajska ostaja država z največ okužbami

Poročilo PandaLabs opredeli tudi stopnje okužb po svetu, z globalnim povprečjem 32.12%. Ponovno je na vrhu seznama Kitajska (45.35%), kateri sledi Peru (42.89%), Turčija (40.99%), Poljska (34.54%), Brazilija (34.32%), Slovenija (33,98%), Kolumbija (33,11%), Španija (32,50%), in Kostariko (32,22%).

Države z najnižjimi stopnjami okužb so Norveška (20,12%), Švedska (21,33%) in Japonska (22,75%).

Celotno poročilo je na voljo tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku