Televizorji
12.10.2016 13:22
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Panasonic predstavlja nevidno televizijo

Panasonic predstavlja nevidno televizijo
Panasonic predstavlja nevidno televizijo

Od prihoda “flat-screen” televizij praktično ni bilo trenutka, ki bi navdušil ali vsaj požel posebno zanimanje v svetu televizij in pripadajoče tehnologije. Kako pa se sploh še da izboljšati kos stekla, ki predvaja sliko? Panasonic meni, da se da. Zakaj ne bi imeli televizije, ki je skorajda popolnoma nevidna, ko je nihče ne uporablja?

To je razmišljanje, ki predstavlja rdečo nit novega Panasonicovega prototipa, ki je bil predstavljen na tradicionalnem CEATEC electronics expo dogodku na Japonskem. Ko je prižgana, je kot navadna televizija, ko je ugasnjena, pa postane transparentna kot steklo, skoznjo pa lahko vidimo ozadje. Šlo naj bi za “prihodnost ekranov”, so zatrdili pri Panasonicu, vendar podrobnosti o tehnologiji, ki tiči za prozorno televizijo, niso želeli izdati. Treba je seveda paziti, da konkurenca ne bi prišla do podobne ali celo boljše ideje.

Iz česa točno je zgrajena “televizija”, ni znano, lahko pa stekleno ploščo uporabimo kot vrata predalnika, kot je to prikazano na spodnjem videu, ki prikazuje Panasonicovo “življenje prihodnosti”. Zaradi praktičnosti je namreč ekran zlahka prenosljiv, višino ekrana lahko prilagajamo gledalcu, hkrati pa lahko brez težav dosežemo stvari za “nevidno televizijo”. Ta naj ne bi bila primerna samo za gledanje vaše najlubše serije, temveč jo lahko uporabimo kot nadzorno ploščo pametnega doma, za predvajanje glasbe in nastavitev vzdušja s serijo tematskih slik.

To, kar dela to televizijo tako posebno, je med drugim tudi najnovejša OLED tehnologija, kjer se vsak piksel osvetljuje sam. OLED tehnologija porabi majhno količino energije, kar omogoča proizvodnjo tako tankih panel. Strokovnjaki napovedujejo, da bomo zelo kmalu priča prepogljivim OLED ekranom, ki naj bi jih bilo možno celo zviti skupaj. Pri Panasonicu so zatrdili, da kljub hitrmu napredku, ki ga dosegajo iz dneva v dan, “nevidne televizije” ne bo mogoče kupiti še vsaj tri leta. To pa ni nujno slaba stvar, saj lahko ta čas izkoristimo in varčujemo za brez dvoma vrtoglavo ceno, ki jo bomo morali odšteti zanjo.


Prijavi napako v članku