Računalništvo, telefonija
11.11.2012 14:08
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni žarometi za pametne avtomobile

Pri pametnih žarometih gre za sistem, ki spremlja dežne kaplje in snežinke na način, da vanje ne usmerja svetlobnih žarkov.
Pri pametnih žarometih gre za sistem, ki spremlja dežne kaplje in snežinke na način, da vanje ne usmerja svetlobnih žarkov.

Pametni avtomobili vse bolj prihajajo v ospredje. Opremljeni so z naprednimi sistemi, ki znatno olajšujejo vožnjo in pripomorejo k večji prometni varnosti (na primer s sistemom za samodejno zaviranje). Pametni avtomobili bodo po vsej verjetnosti kmalu dobili še pametne žaromete (ang. smart light). Ti bodo vozniku omogočili kristalno čist pogled »preko« kapljic dežja ter tudi snežink.

Zamisel o pametnih žarometih je delo raziskovalcev univerze Carnegie Mellon University. Gre za sistem, ki spremlja dežne kaplje in snežinke na način, da v njih ne usmerja svetlobnih žarkov. Sistem pametnih žarometov temelji na osnovi napredne digitalne kamere. Ko ta zazna dežno kapljo ali snežinko, napreden algoritem izračuna njeno pot in poskrbi, da žaromet svetlobnega žarka ne usmeri vanjo.

Čeprav so raziskovalci univerze Carnegie Mellon University pripravili šele prvi prototip pametnega žarometa, so do sedaj opravljeni preizkusi nadvse spodbudni. Pri hitrosti 30 kilometrov na uro se vidljivost v neurju ali snežnem metežu namreč izboljša za kar 70 %. Čeprav z večanjem hitrosti učinkovitost pametnih žarometov pada, bi bila vožnja z njimi znatno lažja in to naj bi posledično izboljšalo varnost v prometu.

Koncept delovanja pametnih žarometov si lahko že ogledamo na videoposnetku, ki je dosegljiv na naslovu http://goo.gl/53233. Raziskovalci univerze Carnegie Mellon University so prepričani, da bi lahko tovrstne pametne žaromete na avtomobilih ugledali že pred letom 2015. Upajmo, da jim bo to tudi uspelo!


Prijavi napako v članku