Telefoni
09.10.2012 05:32
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni mobilniki uničujejo kreativnost in poglobljene misli

Prepogosta uporaba mobilnih naprav ima lahko negativne posledice na kreativnost in poglobljene misli.
Prepogosta uporaba mobilnih naprav ima lahko negativne posledice na kreativnost in poglobljene misli.

Sodobna tehnologija je že tako močno ukoreninjena v naše vsakdanje življenje, da brez nje praktično ne gre več. Zaradi tega je tehnologija postala glavno področje, na katerega se osredotočajo vse vidnejše inovacije za ustvarjanje boljšega življenja. Čeprav nam sodobna tehnologija olajšuje vsakdanje delo in omogoča kakovostnejše preživljanje prostega časa, pušča tudi nekatere negativne posledice. Pri uporabnikih naj bi npr. uničevala kreativnost in poglobljene misli.

Strokovnjaka Doug Gross in Christopjer Lynn sta prepričana, da uporabniki vse bolj »zlorabljajo« napredne funkcije mobilnih naprav. Z njimi namreč zapolnijo prav vsak delček prostega časa, ki ga imajo na voljo. Namesto da bi se uporabniki posvetili samim sebi in svojim mislim, vso energijo neprestano usmerjajo v igranje računalniških iger, gledanje videoposnetkov, poslušanje glasbe, brskanje po svetovnem spletu, pregledovanje družabnih omrežij in še kaj bi se našlo.

Ker so možgani neprestano »v delu« in ker uporabniki niso pozorni na okolico, to zelo negativno vpliva na socialne interakcije v realnem svetu ter preprečuje poglobljeno razmišljanje, do katerega človek običajno pride ravno takrat, ko nima kaj drugega početi. Strokovnjaka Doug Gross in Christopjer Lynn zato priporočata, da si vsaj nekajkrat na dan vzamemo nekaj časa zase in ga preživimo brez zunanjih dražljajev. To nas bo naredilo nekoliko pametnejše in bomo na koncu dneva precej manj utrujeni, kot če bomo neprestano »bulili« v zaslon mobilne naprave.


Prijavi napako v članku