Računalništvo, telefonija
05.11.2016 17:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni nedrček, ki bo skušal preprečiti srčne bolezni žensk

Pametni nedrček, ki bo skušal preprečiti srčne bolezni žensk
Pametni nedrček, ki bo skušal preprečiti srčne bolezni žensk

Pametni nedrčki so, kot vse kaže, nov velik trend na področju pametnih oblačil in nosljive tehnologije. Glede na to, da živimo v svetu, kjer postaja človeško zdravje vse pomembnejše, tudi proizvajalci pametnih oblačil ciljajo na kose oblačil, ki lahko pripomorejo k zdravju človeka. Določeni so osredotočeni na spremljanje aktivnosti – OMsignal Bra – medtem ko so recimo drugi bolj fokusirani na detekcijo znakov raka dojk – iTbra. “Start-up” podjetje Bloomer Tech se z novim pametnim nedrčkom nekoliko bolj nagiba k zadnji kategoriji.

Skozi testiranje (še nedokončanega) patenta, se je pokazalo, da fleksibilni pametni nedrček s številnimi vodoodpornimi senzorji in vezjem omogoča spremljanje srčnega utripa, krvnega tlaka, nasičenosti kisika, telesne temperature, položaja in gibanja telesa.

Vse metrike so v realnem času poslane do aplikacije na pametnem telefonu, kjer jih uporabnice lahko delijo z zdravniki. Aplikacija bo med drugim tudi pošiljala obvestila – preko telefona, ne preko nedrčka – kot so opomniki ob premajhni količini gibanja itd. Vse to lahko “predpiše” zdravnik na podlagi potreb in stanja vsake posameznice.

Po pisanju portala Wareable je glavna težava pri srčnih boleznih, ki zadevajo žensko populacijo, ta, da preprosto ni dovolj kakovostnih podatkov, na podlagi katerih bi lahko strokovnjaki kakorkoli doumeli neke oprijemljive rešitve. Ena od članic ekipe, ki razvija SmartBrav 4, Alicia Chong, upa, da bo Bloomerjeva ekipa, ki trdo dela na novem pametnem nedrčku, sposobna pomagati pri raziskovanju srčnih bolezni ali pa vsaj nekoliko zmanjšati vrzel na tem področju.

Tako kot številna druga podjetja, ki razmišljajo v smeri pametnih nedrčkov, Bloomer Tech še vedno razvija končni prototip. Glavna testiranja so v načrtu za januar 2017, kar pomeni, da lahko v kratkem pričakujemo dodatne podrobnosti, ki bodo morda ponudile dodatno razlago specifikacije Bloomerjevega nedrčka. Videti je, da bomo na končni produkt morali še nekoliko počakati, vendar je ključno to, da ljudje dojamemo, kako pomembno je področje srčnih bolezni in kako malo v resnici vemo o tem.


Prijavi napako v članku